O cunoscuta BERE din tara, revine pe piata!

Este una dintre cele mai vechi din tara, prima data fiind produsa in anul 1810.

Incepand cu luna august din acest an, va reaparea pe piata berea Solca, celebra in anii de dinainte de 1989. In schimb fabrica nu va mai fi in localitatea Solca din judetul Suceava, ci chiar in municipiul resedinta de judet. Actualul proprietar al marcii este producatorul de bere Bermas, care in cursul lunii septembrie 2016 au reusit sa cumpere marcile.

Fabrica de bere de la Solca a intrat in faliment in martie 2013, iar tot patrimoniul a ajuns la vanzare prin intermediul unui lichidator. Terenul pe care a functionat fosta fabrica de bere a fost vandut impreuna cu o constructie demolata partial unui localnic din Solca.

Pentru marcile de bere s-au organizat mai multe licitatii, dar multa vreme nimeni nu s-a aratat interesat. Dar in septembrie, SC Bermas SA Suceava a achitat 88.000 de lei si a intrat in posesia celor doua marci, respectiv Bere Solca si Solca Bere Blonda, produs traditional romanesc, original din dulcea Bucovina.

Fabrica de Bere Solca este una dintre cele mai vechi din tara, actul de nastere fiind datat 1810, in perioada in care acest teritoriu se afla sub dominatie austriaca. Fabrica a fost data in administrarea Fondului Bisericesc Religionar al Bucovinei, care a arendat-o diferitor comercianti de-a lungul timpului.

Pana in preajma Primului Razboi Mondial, productia fabricii a crescut constant, atingand un milion de litri in 1915. In perioada interbelica, activitatea a revenit la normal, productia anuala fiind de circa 300.000 de litri. Fabrica si-a intrerupt activitatea imediat dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, iar in 1952 a fost nationalizata si denumita Fabrica de Bere „Constantin Dobrogeanu Gherea”.

La 1 decembrie 1952, trece in administratia Fabricii de Spirt Radauti, devenind astfel o sectie de productie a acesteia. Au loc procese de modernizare a fabricii, in trei etape (1954, 1965 si 1966), cu rezultat in cresterea productiei de bere de la 300 mii litri/an la 4 milioane litri/an. Cu toate acestea, cererea depaseste cu mult productia, care era destinata in mare parte exportului.

In 1973 se construieste un nou sediu administrativ, iar in 1983 se infiinteaza un mic muzeu al berii.

In 1984 fabrica beneficiaza de o instalatie de imbuteliere a sticlelor cu o capacitate intre 8.000-9.000 de sticle pe ora.

Ulterior, dupa 1990 incepe declinul, cu rezultate dezastruoase nu doar asupra Fabricii de Bere, ci si pentru tot orasul Solca.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.