Home Economie O noua minivacanta pentru angajati. E vorba de un drept prevazut in...

O noua minivacanta pentru angajati. E vorba de un drept prevazut in Codul Muncii

Minivacanta pentru angajati: drept prevazut in Codul Muncii. Salariatii romani vor avea parte de o noua minivacanta, mai exact de un weekend prelungit, peste cateva saptamani, la sfarsitul lunii aprilie, cand o zi nelucratoare prevazuta in Codul Muncii, 1 mai, Ziua Muncii, cade intr-o zi de luni.

Asadar, pentru salariati weekend-ul se va lega de ziua libera legala si vor beneficia de liber de la munca in perioada 29 aprilie – 1 mai 2017.

Legislatia muncii garanteaza acordarea zilelor libere legale atat in sistemul bugetar, cat si in cel privat. In practica, adeseori doar bugetarii se bucura de acest drept. Insa angajatorii din mediul privat care nu respecta acest drept al salariatilor lor risca amenzi destul de mari din partea Inspectoratului Teritorial de Munca. E vorba de amenzi cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei. Sunt insa sectoare de activitate „la foc continuu”, unde nu li se pot acorda zilele libere legale angajatilor, dar pentru fiecare astefel de zi lucrata, salariatii trebuie sa beneficieze de compensatii prevazute de lege.

Alte zile nelucratoare prevazute in Codul Muncii, care vor fi acordate angajatilor in acest an: Ziua Copilului (1 iunie 2017), a doua zi de Rusalii (5 iunie 2017), Adormirea Maicii Domnului (15 august 2017), Sfantul Andrei (30 noiembrie 2017), Ziua Nationala a Romaniei (1 decembrie 2017), primele doua zile de Craciun (25 si 26 decembrie 2017).

Exit mobile version