Panouri solare și sisteme de stocare a energie pentru blocurile din zona urbană

Energia astfel obținută va fi folosită pentru iluminatul spațiilor comune ale scărilor clădirilor de locuințe și funcționarea ascensorului, acolo unde este cazul.

Ministerul Energiei a elaborat un proiect de ordonanță de urgență prin care ar urma să se instituie un program de acordare de subvenții de stat asociațiilor de proprietari din blocuri, pentru montarea de panouri solare și sisteme de stocare a energiei electrice produse de acestea, energie destinată consumului propriu al condominiilor, adică al spațiilor comune din acestea, a precizat ministrul Sebastian Burduja pentru profit.ro.

Inițiativa legislativă a fost lansată concomitent cu un proiect pilot al PPC Energie care a pus în funcțiune pe un bloc de locuințe din sectorul 6 din București o soluție integrată de producție de energie electrică cu panouri fotovoltaice și stocare în baterii, pentru a testa, în colaborare cu Ministerul Energiei, funcționarea în condiții reale a unei astfel de instalații, într-un tip comunitate urbană cu caracteristici frecvent întâlnite în România.

Instalația pusă în funcțiune de PPC Energie include panouri fotovoltaice cu o capacitate totală de aproximativ 10 kW și baterii cu o capacitate de stocare de 5 kWh. Aceasta a fost amplasată pe acoperișul unui bloc de zece etaje din zona Drumul Taberei, unde sunt funcționale contoare inteligente atât pentru spațiile comune, cât și la nivel de apartament. Contoarele smart care vizează spațiile comune au fost conectate la invertorul instalației fotovoltaice. Producția anuală estimată a celor 24 de panouri fotovoltaice de câte 410 W este de aproximativ 12 MWh/an. Energia va fi folosită pentru iluminatul spațiilor comune ale uneia dintre scările clădirii de locuințe și funcționarea ascensorului.

Programul de finanțare pentru care s-a făcut proiect de OUG, intitulat „Urban Up” și gândit să se deruleze în perioada 2025-2029, ar urma să acorde subvenții din bugetul Ministerului Energiei pentru instalarea de panouri fotovoltaice cu putere de minimum 10 kW și de sisteme de stocare a energiei cu capacitate de cel puțin 50% din puterea panourilor de producție.

Banii ar urma să provină din banii neutilizați încasați în 2019 de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) din suprataxa de 2% pe cifra de afaceri anuală a companiilor din energie instituită prin celebra OUG nr. 114/2018 din „epoca Dragnea”, bani virați ulterior de ANRE către Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, devenit după aceea Ministerul Energiei, după abrogarea în 2020 a suprataxei.

În bugetul Ministerului Energiei au ajuns astfel circa 600 milioane lei din această sursă, iar ministerul vrea să subvenționeze din ei și montarea de repartitoare.

Tipurile de categorii de lucrări și cheltuieli eligibile care vor fi finanțate prin programul „Urban Up”, condițiile tehnice și criteriile de eligibilitate vor fi reglementate prin schema de sprijin și prin Ghidul specific de finanțare, ce vor fi aprobate prin ordin al ministrului Energiei.

Solicitanții, adică asociațiile de proprietari doritoare, vor depune cereri de finanțare la Ministerul Energiei, în format electronic, în platforma digitală ce va fi creată special cu această destinație. Instituția va centraliza cererile și, în baza criteriilor de eligibilitate, precum și în limita creditelor de angajament prevăzute în legea bugetară anuală, va întocmi lista de obiective propuse spre finanțare, care va fi aprobată prin ordin al ministrului Energiei și publicată.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.