Patron nemultumit de garantarea platii salariului minim si de sambata libera

MANUELA ZARUG

Reprezentantii patronatelor botosanene considera ca legislatia muncii ar trebui sa sufere modificari prin eliminarea obligativitatii de a-i acorda salariatului doua zile libere pe saptamana si prin clarificari privind notiunea de „salariul minim garantat in plata“.

Sa existe posibilitatea legala ca muncitorii sa poata fi chemati la munca si sambata, fara a se depasi 48 de ore de munca pe saptamana, este una dintre solicitarile venite din partea Manuelei Zarug, director al fabricii de confectii „Serconf“. Doleanta omului de afaceri a fost expusa ministrului Dialogului Social, Aurelia Cristea, cu ocazia vizitei pe care oficialul a facut-o in Botosani spre sfarsitul saptamani trecute.

Manuela Zarug i-a explicat ministrului ca in conditiile in care legislatia permite ca numarul de ore lucrate pe saptamana sa ajunga la 48, cu acordul muncitorilor se lucreaza uneori peste cele 8 ore pe zi, insa angajatii ar fi mai dispusi sa lucreze sambata pentru a nu mai sta in timpul saptamanii mai mult de 8 ore la munca. Legislatia insa nu permite acest lucru.

„De foarte multe ori am ridicat aceasta problema, pentru ca daca se lucreaza sambata, cu acordul, cu semnatura angajatilor, suntem totusi in culpa. Nu depasim cele 48 de ore, ne platim oamenii exact cum scrie legea, ba le dam si tichete de masa pentru acea zi, dar cu toate astea suntem in culpa. Daca vine Inspectia Muncii suntem in culpa. Trebuie revizuit acest aspect. Daca oamanii sunt de acord, vin fara sa fie obligati sa lucreze ore suplimentare, de ce sa nu le dam posibilitatea sa lucreze asa cum vor ei, sa lucreze sambata si sa nu mai stea in cursul saptamanii cate 9 ore si jumatate“, a spus Manuela Zarug in cadrul sedintei de Dialog Social ce a avut loc cu cateva zile in urma la Prefectura, in prezenta ministrului Dialogului Social.

“Ce inseamna salariul minim garantat in plata? “

Intrebarea i-a fost adresata ministrului Aurelia Cristea tot de catre Manuela Zarug, ca reprezentant al unui patronat. Directorul de la Serconf considera ca prin acest salariu minim garantat in plata li se face o nedreptate unor angajati, constiinciosi, si ii favorizeaza pe altii, care nu se prea omoara cu munca, cum spune o vorba romaneasca.

“Ce inseamna salariul minim garantat in plata si cum se poate corela aceasta prevedere cu alta, tot din  Codul Muncii, care stabileste foarte clar ca obligatia numarul unu al unui angajat este sa-si realizeze normele de munca. Nu cumva, aplicand salariul minim garantat faci o nedreptate celui ca isi realizeaza normele de munca fata de cel care, lucrand in aceleasi conditii ca primul, cu aceeasi tehnologie, nu reuseste sa-si realizeze aceste norme? “ a fost intrebarea Manuelei Zarug.

Daca patronatele au venit la aceasta intalnire cu propuneri ca cele de mai sus, sindicatele nu si-au facut auzita parerea in legatura cu aceste aspecte, sindicalistii atingand alte probleme si nu liberele saptamanale ale angajatilor sau cat este de util ca legislatia muncii sa pastreze in continuare notiunea de salariu minim garanat in plata, asa cum este acum prevazuta in actele normative in vigoare. 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.