Peste 100 de firme verificate de INSPECTORII de MUNCA si zeci de petitii ale salariatilor. Ce reclama angajatii

Inspectorii de munca botosaneni au trecut pragul a peste 100 de firme in luna martie pentru a verifica daca relatiile de munca sunt in cadrul prevazut de legislatie.

Mai exact, 115 societati au fost verificate, aplicandu-se in urma acestor controale 18 sanctiuni contraventionale din care 15 avertismente si 3 amenzi, in valoare totala de 31.500 lei.

Au fost depistate 40 persoane desfasurand munca nedeclarata (fara contracte de munca si netransmitere in termen legal conform HG 500/2011, art. 4, alin.1, litera a), fiind aplicate sanctiuni contraventionale in valoare totala de 30.000 lei, in acest sens.

Au mai fost aplicate sanctiuni pentru si nerespectarea prevederilor legale privind Registrul General de Evidenta al Salariatilor.

Controale in domeniul Sanatate si Securitate in Munca

Tot luna trecuta s-au desfasurat si verificari la firme pe linia Sanatatii si Securitatii in Munca. S-au facut astfel controale la 76 de agenti economici, fiind constatate 208 neconformitati si dispuse 213 masuri. Au fost aplicate 208 sanctiuni contraventionale din care doua amenzi in valoare de 11.000 lei.

Accidente de munca – un deces si trei raniti

In ultima luna a fost inregistrat si decesul unui lucrator in timpul programului normal de munca, cazul fiind cercetat de ITM si avizat de IM. Au fost inregistrate trei accidente de munca cu un numar de 3 angajati, accidentele fiind soldate cu incapacitate temporara de munca.

Ce nereguli au gasit inspectorii de munca

De cele mai multe ori, reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca au constatat urmatoarele abateri ale angajatorilor de la legislatia muncii:
– lipsa evaluarii riscurilor de accidentare si imbolnavire profesionala
– neinstruirea lucratorilor la angajare
– lipsa planul de prevenire si protectie
– neasigurarea efectuarii examenului medical la angajarea lucratorilor si a examenului medical periodic
– nu erau intocmite instructiunile proprii
– lipsa certificatului constatator care sa ateste autorizarea functionarii din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca
– nu au fost indeplinite masurile dispuse in procesele verbale de control anterioare
– angajatorii nu au luat masuri pentru asigurarea de materiale necesare informarii si instruirii lucratorilor
– angajatorii nu au luat masuri pentru desemnarea lucratorilor care sa aplice masurile de prim ajutor
– neanuntarea de catre angajator a evenimentelor in care au fost implicati lucratorii.

Petitii impotriva angajatorilor

La sediul ITM au ajuns si zeci de sesizari ale salariatilor nemultumiti de diverse incalcari ale legislatiei muncii de catre angajatorii lor.

33 de petitii au ajuns pe birourile inspectorilor de munca, de la salariati din confectii, constructii, comert, productie, prestari servicii, etc. In cele mai multe se reclama: neacordarea unor drepturi salariale, nerespectarea timpului de munca, neplata orelor suplimentare, munca fara forme legale, nerespectarea prevederilor HG 500 – privind Registrul General de Evidenta al Salariatilor.

Valoarea  totala  a  amenzilor  aplicate de catre ITM, in cadrul domeniilor Sanatatea si Securitatea  Muncii si Control Relatii de   Munca, in cursul lunii martie 2017 este de  42.500 lei.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.