Home Economie Presedintele ANAF, despre DOSARUL de la DNA: „kafkian”! DIACONU REFUZA sa-si...

Presedintele ANAF, despre DOSARUL de la DNA: „kafkian”! DIACONU REFUZA sa-si dea DEMISIA

Presedintele ANAF, Gelu Diaconu, a refuzat, joi, cererea ministerului Finantelor de a-si prezenta demisia, calificand dosarul DNA in care este urmarit penal pentru abuz in serviciu si favorizarea faptuitorului, alaturi de vicepresedintele Mihai Gogancea-Vatasoiu, drept „kafkian”.

„Dupa cum cunoasteti, ieri (miercuri, n.r.), mi s-au adus la cunostinta invinuirile in dosarul instrumentat de domnul procuror Doru Florin Tulus, constand intr-un pretins abuz in functie si favorizarea faptuitorului. Mentionez faptul ca am solicitat sa fiu audiat, retinut sau arestat, pentru clarificarea cu celeritate a acestui dosar kafkian. (…) In ce priveste solicitarea doamnei ministru Dragu de a imi prezenta demisia, precizez ca nu ii voi da curs intrucat doresc sa fiu demis din functie, astfel incat la finalizarea acestui dosar cineva sa-si asume consecintele acestei masuri”, a declarat Diaconu, intr-un comunicat de presa transmis de ANAF.
 
Seful ANAF afirma ca singura acuzatie care i se aduce lui cat si vicepresedintelui ANAF „este aceea ca am emis doua circulare nelegale prin care am dispus suspendarea deciziilor de impunere privind plata CASS pentru dobanzile acumulate de alocatiile copiilor depuse in conturi precum si pentru persoanele realizatoare de venituri modice”.
 
„Reamintesc opiniei publice ca anomalia prevazuta in Codul Fiscal a facut ca aplicatia informatica sa trimita decizii de impunere de sute de lei pentru venituri de 2-3 lei, intrucat CASS-ul se calcula la venitul minim si nu la venitul efectiv, potrivit legii”, afirma Diaconu.
 
„Am aflat cu stupoare ca domnul procuror Tulus apreciaza ca am suspendat emiterea acestor decizii care vizau sute de mii de copii si persoane cu venituri modice, pentru a ajuta de fapt un grup restrans de cateva sute de persoane pentru niste sume de sute de mii de ori mai mici decat cele pe care le-ar fi platit parintii copiilor si batranii cu dividende de 2-3 lei rezultate din actiunile detinute in urma vestitei cuponiade. In plus, reamintesc faptul ca solicitarea de remediere a acestei aberatii fiscale a venit chiar din partea prim-ministrului si a ministrului de Finante de la acea vreme”, se precizeaza in comunicat.
 
De asemenea, reprezentati ai institutiilor care au propria Casa de Sanatate pentru Ordine Publica, Siguranta Nationala si Autoritati Judecatoresti au atras atentia in mod imperativ ca, in urma emiterii acestor decizii, identitatea unora dintre angajatii acestora sa fie desconspirata, in relatia cu Fiscul.
 
„Revenind la logica kafkiana a organului de cercetare penala, opinia publica trebuie sa stie ca acesta considera ca nu trebuia sa suspendam prin circulare emiterea deciziilor de impunere pentru sute de mii de copii si persoane cu venituri modice intrucat nu exista un temei legal, facand totodata o banala confuzie in ce priveste diferenta dintre suspendare emiterii unui titlu de creanta si anularea unei creante bugetare, apanaj al initiativelor legislative ale MFP si ale Guvernului. Si, pentru ca absurdul nu se opreste aici, informez pe aceasta cale opinia publica ca Directia Antifrauda a sprijinit in mod activ DNA exact in instrumentarea dosarului privind fraudarea fondurile europene, de catre aceasta grupare”, a mai spus Diaconu.
 
De asemenea, in aceeasi perioada exista pe procedura de avizare in Ministerul Finanélor Publice, care are drept de initiativa legislativa si nu ANAF, asa cum eronat apare in comunicatul DNA, trei proiecte de acte normative care aveau sa rezolve aceasta anomalie fiscala.
 
Oficialul ANAF afirma ca in perioada urmatoare va lucra „impreuna cu echipa ANAF” la documente care vor fi depuse la Parchet si facute publice.
 
„Subliniez faptul ca in tot acest timp nu am avut niciun fel contact cu persoanele din grupul infractional vizat de procurori. Astazi, si in zilele urmatoare, lucrez impreuna cu echipa ANAF la intocmirea unui memoriu cu toate documentele anexate pe care-l vom depune parchetului si pe care il vom face public. In ce priveste solicitarea doamnei ministru Dragu de a imi prezenta demisia, precizez ca nu ii voi da curs intrucat doresc sa fiu demis din functie, astfel incat la finalizarea acestui dosar cineva sa-si asume consecintele acestei masuri”, a spus el.
 
Seful ANAF atrage atentia factorilor de decizie ca ANAF se afla in mijlocul unei perioade critice a existentei sale, fiind institutia careia i se datoreaza in proportie de peste 70% relaxarea fiscala si stabilitatea macrobugetara a statului roman.
 
„Consider ca este inacceptabil ca, fie din rea credinta, nestiinta sau exces de zel, ale uneia sau mai multor persoane, o institutie de importanta ANAF sa poata fi destabilizata, punand in pericol tinta de deficit structural si intreaga securitate economica a Romaniei”, a spsus el.
 
Presedintele ANAF afirma ca are incredere in CSM si DNA si ca va urmari cu atentie rezolvarea „cu celeritate si in deplina legalitate a dosarului”.
 
Ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu, a cerut demisia presedintelui ANAF, Gelu Stefan Diaconu, si a vicepresedintelui ANAF, Mihai Gogancea-Vatasoiu, dupa ce acestia au fost pusi sub acuzare de catre DNA in dosarul deputatilor Madalin Voicu si Nicolae Paun.
 
Ea a subliniat ca activitatea ANAF se desfasoara normal, ceea ce este cel mai important lucru in acest moment.
 
Diaconu si Gogancea-Vatasoiu sunt urmariti penal pentru favorizarea faptuitorului si abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau altul, in dosarul parlamentarilor Madalin Voicu si Nicolae Paun, a transmis DNA. Presedintele ANAF a stat miercuri circa o ora la sediul DNA.
 
DNA a cerut miercuri incuviintarea retinerii si arestarii preventive a deputatilor Madalin Voicu si Nicolae Paun, pentru trafic de influenta, fals in declaratii, deturnare de fonduri, spalare de bani.
 
Deputatul PSD Madalin Voicu este acuzat de trafic de influenta, fals in declaratii, spalare a banilor, toate in forma continuata.
 
Deputatul Nicolae Paun, care este si presedinte al Asociatiei Partida Romilor Pro Europa este acuzat de „folosire sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, avand ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor europene, deturnare de fonduri, spalare a banilor, cumparare de influenta, influentare a declaratiilor, toate in forma continuata”.
 
„In perioada 2011-2015, in calitate de presedinte al Asociatiei Partida Romilor Pro Europa, Paun Nicolae a platit, lunar, sume de bani fixe in cuantum total de 217.300 lei, deputatului Madalin Voicu si a asigurat un salariu unei persoane din familia acestuia acestuia (fara nicio contraprestatie), in cadrul unuia din proiectele derulate de Asociatia Partida Romilor”, arata DNA.
 
Institutia sustine ca „aceste foloase au fost oferite pentru ca deputatul Madalin Voicu sa intervina la functionari si demnitari, interventii concretizate in contextul validarii proiectelor cu finantare europeana, in contextul promovarii unui proiect de lege privind amnistia contributiei de asigurari de sanatate pentru anumite categorii de persoane fizice si in legatura cu neincasarea, de catre ANAF, a sumelor aferente deciziilor de impunere emise catre persoanele angajate, in mod fictiv, in cadrul Partidei Romilor Pro Europa”.
 
In acelasi dosar mai sunt cercetati si Gheorghe Ivan, manager al proiectului „Antreprenoriatul social, o sansa pentru comunitatile de romi”, Iulian Costel Paraschiv, manager al proiectului „Acces pe piata muncii – O sansa pentru tine” si Irina Valeria Radu, manager general al Asociatiei Partida Romilor „Pro Europa”.
 

Potrivit comunicatului DNA, ca urmare a „demersurilor initiate de deputatul Paun Nicolae si mijlocite de deputatul Madalin Voicu, presedintele A.N.A.F. Diaconu Gelu – Stefan, impreuna cu vicepresedintele A.N.A.F., Gogancea-Vatasoiu Mihai au emis circularele nr. 10/07.01.2015 si A-PRS1391/08.05.2015. Scopul acestor circulare era scutirea persoanelor angajate prin conventii civile la Asociatia Partida Romilor si notificate de catre organele fiscale ca figureaza cu debite restante aferente contributiei de asigurari de sanatate pentru anul 2012, de la plata acelor contributii. De asemenea, organele competente erau notificate ca acele persoane nu aveau aceasta obligatie de plata”.

 
Circularele respective au fost emise cu incalcarea dispozitiilor legale, arata procurorii DNA. Astfel, s-a dispus fie neincasarea, „prin necomunicare/stoparea transmiterii catre contribuabili a deciziilor privind regularizarea contributiei de asigurari sociale de sanatate pe anul 2012”, fie neluarea masurilor pentru incasarea contributiilor.
 

Exit mobile version