Prima nota de plata pentru cresterea deficitului bugetar

Scaderea in ianuarie a incasarilor la bugetul de stat, ceea ce a obligat Trezoreria sa se imprumute mai mult si la costuri mai mari, majorarile salariale pe care le-a operat de curand Guvernul, fara ca acestea sa fie in concordanta cu ritmul de crestere a productivitatii, dar si miscarile politico-economice la nivel international, au creat premisele pentru deprecierea rapida a leului fata de principalele valute.

Cursul euro a urcat ieri de la 4,5362 la 4.5512 lei, nivel maxim al ultimilor aproape patru ani, intr-o sedinta care s-a deschis direct pe depreciere, la 4,543 lei. Tranzactiile s-au realizat intre 4,539 si 4,553 lei, cotatiile de la ora 14:00 situandu-se intre 4,549 si 4,552 lei.

Pentru a regla diferentialul dintre salariile marite si productivitatea munci, dar si pentru a impulsiona exporturile romanesti si incetini ritmul de crestere a importurilor, BNR ar putea permite euro sa urce spre 4,6 lei sau chiar sa treaca de acest prag psihologic.

In acest sens reamintim una din declaratiile recente ale guvernatorului BNR:

„In urmatoarea perioada nu prea este spatiu de aprecierea leului, aceasta ca sa nu spun ca nu este deloc”

Conform celor de la ING Bank euro ar urma „sa se tranzactioneze in intervalul 4,49 – 4,54 cel putin pe parcursul primului semestru din 2017”.

Media dolarului american a urcat de la 4,2906 la 4,3105 lei, maxim al ultimelor doua luni, intr-o sedinta in care cotatiile au fluctuat intre 4,293 si 4,313 lei.
Moneda elvetiana se aprecia pe pietele internationale la 1,069 – 1,071 franci/euro, astfel ca media ei a crescut de la 4,2296 la 4,2541 lei.

Monedele din regiune erau stabile fata de euro si se tranzactionau intre 4,303 si 4,314 zloti, respectiv 310 – 310,4 forinti.

Astazi se va desfasura o noua sedinta de politica monetara a conducerii BCE, astfel ca investitorii se aratau prudenti, perechea euro/dolar coborand usor fata de marti, la 1,0547 – 1,0574 dolari.

Reamintim ca la jumatatea saptamanii viitoare este asteptata o noua crestere a dobanzii-cheie pe care o practica Rezerva Federala americana.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.