Home Economie Procedura de facturare a energiei termice pentru partile comune

Procedura de facturare a energiei termice pentru partile comune

In urma informatiilor aparute in ultima vreme in mass-media locala, facem urmatoarele precizari referitoare la facturarea energiei termice pentru partile comune:

Facturarea energiei termice catre proprietarii apartamentelor deconectate de la sistemul de alimentare centralizata cu energie termica se face potrivit actelor normative in vigoare.

Conform legii, pentru apartamentele nebransate la sistemul centralizat, se factureaza cantitatea de energie termica consumata care este proportionala cu suprafata echivalenta termic a coloanelor de incalzire si distributie ce traverseaza locuintele, in situatiile in care acestea sunt neizolate si care cedeaza in mod continuu caldura in proprietatile individuale.

De asemenea, se factureaza energia termica ce reprezinta cota-parte din cheltuielile cu energia termica consumata in spatiile aflate in proprietatea comuna (casa scarii, culoare, spalatorii, uscatorii, subsol, holuri) proportionala cu cota-parte indiviza.

Potrivit art.9 din Ordinul 343/2010, emis de ANRSC, ”Cantitatea de energie termica aferenta consumului comun in imobilele de tip condominiu, indiferent daca pentru individualizarea costurilor se utilizeaza repartitoare de costuri sau contoare de energie termica individuale la nivel de apartament,  se repartizeaza proportional cu cota indiviza si se achita de toti proprietarii din cadrul condominiului, indiferent daca sunt sau nu racordati la sistemul centralizat de distributie a energiei termice.”

De asemenea, conform art. 32(3) din Legea 230/2007: ”Niciun proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii la folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta ori in alte situatii”.

Bransamentele si contoarele de bransament sunt proprietate a domeniului public, contoarele de bransament fiind ultima componenta a sistemului centralizat de incalzire. In schimb, coloanele de distributie a energiei termice sunt bunuri care se afla in proprietatea comuna a detinatorilor de spatiu dintr-un condominiu. Concret, Hotararea nr.1588 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a Legii 230/2007 a asociatiilor de proprietari prevede: „proprietatea comuna (a Asociatiei de Proprietari), astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei şi in acordul de asociere, cuprinde: subsolul; conductele de distributie şi coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electrica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; interfonul – partea de instalatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deşeurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperişul şi altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere” (art. 44 alin.1)”

Instalatiile aflate  in proprietatea fiecarui consumator fac obiectul coproprietatii fortate din cladirile cu mai multe etaje sau apartamente, asa cum stabileste art. 649 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 287/2009. De asemenea, potrivit art.3 lit (b) din Legea nr. 230/2007, la cota parte din proprietatea comuna niciun proprietar nu poate renunta.

Legalitatea facturarii energiei termice pentru apartamentele deconectate de la sistemul centralizat este sustinuta si de sentintele definitive emise de instantele de judecata, in dosarele inaintate pentru recuperarea debitelor neachitate in termen, care au decis ca sumele facturate sunt reale si certe.

Media facturilor pentru partile comune emise pentru apartamentele nebransate la sistemul de termoficare pentru sezonul de iarna este de aproximativ 10 lei.

Contrar informatiilor vehiculate in presa referitor la sumele facturate pentru partile comune catre posesorii de centrale individuale, tinem sa precizam ca Modern Calor factureaza pentru acestea circa 2000 de gigacalorii intr-un sezon de iarna, in valoare de aproximativ 350.000 lei, ceea ce reprezinta o pondere de maxim 4% din total.

Metode de reducere a facturii pentru cotele comune

Notiunea de parti comune cuprinde atat componenta de cota indiviza, reprezentata in general de pierderile de energie din subsol, care are de regula o valoare mica (1-4 lei daca tevile au izolatie), cat si cea de consum prin instalatiile comune aflate in apartament.

Aceste instalatii sunt inventariate si se face un calcul al energiei furnizate raportat la suprafata radianta existenta de fapt in locuinta.

Astfel, se ajunge in unele cazuri cand in locuinta exista tevi groase, neizolate, unde valoarea consumului poate fi mai mare. Cheltuielile pentru cotele comune pot fi reduse daca instalatiile de incalzire din subsol si restul condominiului sunt reparate si izolate corespunzator.

Biroul marketing-comunicare

Exit mobile version