Desi la producatori preturile au scazut destul de mult in ultimele luni, pe rafturile supermarketurilor acest lucru nu s-a simtit. Ba mai mult, consumatorului i s-au prezentat cresteri de preturi, pe care reprezentantii producatorilor le considera nejustificate.
Un ou costa la poarta fermei 24 de bani, iar un kilogramd de pui 6 lei, potrivit lui Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR). In schimb, pe rafturile supermarketurilor, aceste produse costa aproape dublu.
„Piata este foarte slaba pentru ca preturile de vanzare sunt incredibil de mici, atat la carne, cat si la oua. Pana la 1 martie am avut la oua un pret de 0,3 lei pe bucata la poarta fermei si acum le vindem cu 0,24 lei pe bucata. Din pacate, magazinele nu tin ritmul niciodata cu reducerea aplicata la poarta fermei”, a spus Ilie Van, citat de Agerpres.
Van a mai precizat ca, din cauza faptului ca magazinele tin preturile sus, vanzarea nu creste, asa ca magazinele aduna stocuri.
„Pretul fiind tot mare in magazin, rulajul este acelasi si astfel se aduna stocuri. Intotdeauna la magazine preturile sunt defazate cu ceea ce se intampla la producatori”, a mai spus presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR).
„Anul trecut, de exemplu, am vandut la poarta fermei oua la 0,2 lei pe bucata iar in magazine pretul nu a scazut niciodata sub 0,45 – 0,50 lei pe bucata”, a mai declarat Van.