Omul cu o o colectie impresionanta de pietre pretioase, Laurence Graff are origini botosanene. Mama lui, Rebeca, s-a nascut in 1910 la Botosani, intr-o familie de evrei.
In 1935, Rebeca pleaca la Londra, unde se marita cu Harry Graff. Dupa tre ani il naste pe Laurence.
Pasiunea pentru diamante i-a fost insuflata lui Laurence de catre mama sa romanca, Rebeca Segal, cea care l-a luat de mana la 15 ani si l-a dus la un atelier sa invete meserie. Astazi, Graff are o avere de 2,6 miliarde de dolari
Nascuta pe 14 iunie 1910, Rebeca Segal avea 25 de ani cand a parasit Botosaniul natal alaturi de fratele ei, Jean. Cei doi s-au stabilit la Londra, acolo unde Rebeca l-a cunoscut pe Harry Graff, un evreu originar din Rusia, care avea sa-i devina sot. Fara bani si perspective, cei doi s-au inghesuit intr-o camaruta dintr-o casa aflata in cartierul White Chapel.
Laurence, primul copil al croitorului Harry si al vanzatoarei de ziare si tigari Rebeca, a venit pe lume in 1938, aglomerand singura incapere a familiei.
„Cand am implinit 15 ani, mama m-a luat de mana si m-a dus intr-un atelier de bijuterii, al unei cunostinte de-a ei, sa invat meserie. Timp de trei luni nu am facut altceva decat sa spal podelele si sa curat toaletele. Apoi m-au dat afara. Mama nu s-a lasat si m-a dus la un alt atelier, unde am invatat repede cum sa repar si sa remodelez bijuterii. Lumea era saraca in Anglia in anii aceia de dupa razboi, oamenii preferau sa-si repare inelele decat sa cumpere unele noi”, a marturisit Laurence intr-unul din rarele interviuri pe care le-a acordat presei.
Dupa ce atelierul unde era ucenic a dat faliment, Laurence si-a deschis propriul magazin, pe care l-a denumit „Segal’s”, dupa numele de fata al mamei, sprijinul sau dintotdeauna.
„Eram alaturi de un batran mestesugar, intr-o camera stramta. El repara bijuteriile, eu am venit cu ideea sa cream altele, care le imitau pe cele din perioada victoriana, foarte populare in Anglia. Inelele, pe care le vindeam cu doua-trei lire bucata, aveau pietre semipretioase si erau realizate manual. Am reusit sa iau un credit, cu care am cumparat cateva diamante. Astfel, urmatorul inel l-am dat cu 100 de lire, apoi cu 200 de lire, cu 500 de lire si tot asa”, povesteste Laurence.
In 1960 avea deja doua magazine in cartierul londonez Hatton Garden, dar Laurence voia mai mult, voia totul.
„M-am dus in Australia si in Singapore, acolo piata diamantelor era mai interesanta si mai mobila decat in Anglia. De altfel, in Singapore au cumparat de la mine printul si printesa Bruneiului. In anii ’70, au aparut arabii cu petrodolarii lor. Cereau diamante tot mai mari, nu conta pretul. Eu eram acolo, stiam cum sa le modelez, astfel ca in scurt timp am ajuns furnizorul favorit al tuturor familiilor regale din Orient”.
Cumpatat in investitii si cu mare fler la achizitii, Laurence a devenit unul dintre cei mai mari dealeri de diamante. In 2012, Graff figureaza in topul Forbes al celor mai bogati oameni din lume, cu o avere de 2,6 miliarde de dolari, fiind supranumit „regele diamantelor”.
Rebeca, mama lui Laurence Graff, plecata in 1935 din Botosani la Londra pentru un trai mai bun, s-a bucurat din plin de realizarile fiului. Ea a murit in 2008, la 98 de ani, iar in ultimii ani de viata a incercat sa dea de urma rudelor ramase in Romania. In 2005, nepoata Rebecai, Madeline, posta un anunt pe internet: „Caut rudele din Botosani, Romania, ale bunicii mele, Rebeca Segal, si ale fratelui ei, Jean Segal”.
Din pacate, la Botosani nu a mai ramas nici o urma a familiei Rebecai. Mai traiesc, ce-i drept, doua batrane cu numele Segal, care regreta enorm ca nu sunt rude cu pustiul care si-a inceput cariera spaland podele si toalete, pentru ca astazi sa ajunga al 464-lea miliardar al planetei.
Cu o avere de 2,6 miliarde de dolari, Laurence isi poate permite orice fantezie. El si sotia sa, frantuzoaica Anne-Marie, au cinci proprietati in Gstaad (Elvetia), Londra (Anglia), New York (SUA), Cap Ferrat (Franta) si Africa de Sud. De asemenea, familia Graff e proprietara unui iaht, Space, de 15 milioane de dolari, a unui avion Global Express XRS, dar si a unei podgorii si a unei crame in Stellenbosch (Africa de Sud). Laurence detine si o colectie de arta moderna si contemporana estimata la 250 de milioane de dolari. In 2009, Laurence si Anne-Marie, care au doi baieti, au fost la un pas sa se desparta atunci cand presa a relatat despre infidelitatea lui Laurence, care are o fetita cu amanta. S-a speculat ca divortul dintre cei doi, daca ar fi avut loc, ar fi fost cel mai costisitor din istoria Marii Britanii – Anne-Marie ar fi incasat un miliard de dolari de la sotul ei! Pana la urma, cei doi s-au impacat.
Legatura dintre Laurence si mama sa a fost atat de stransa, incat, dupa moartea acesteia, in 2008, a fondat in memoria ei o institutie de caritate pentru ajutorarea copiilor saraci din Africa. Graff a donat un milion de dolari in amintirea Rebecai si a declarat emotionat: „Mama mi-a supravegheat fiecare pas pe care l-am facut in viata. Fara sfaturile ei, as fi luat-o poate pe alt drum”.
Compania fondata in 1960 de Laurence, „Graff diamonds”, detine 32 de magazine in intreaga lume, dar si 51 de procente din „South African Diamond Corporation”, o societate sud-africana de exploatare a diamantelor, cu birouri in Johannesburg, Anvers, Mauritius si Botswana. Principalul client al lui Graff este sultanul Bruneiului, Hassanal Bolkiah, cu o avere estimata la 20 de miliarde de dolari, care cumpara diamante de la acesta inca din 1974. Alti clienti fideli ai lui Laurence au fost, de-a lungul timpului, Elizabeth Taylor, careia i-a furnizat bijuteriile pe care le-a purtat in celebrul film „Cleopatra”, Oprah Winfrey, Arnold Schwarzenegger, Denzel Washington si Victoria Beckham.
sursa: mipedia.com