Home Economie RETEA care se ocupa cu FRAUDE INFORMATICE destructurata cu mascatii! PERCHEZITII in...

RETEA care se ocupa cu FRAUDE INFORMATICE destructurata cu mascatii! PERCHEZITII in Bucuresti, Cluj, Botosani si inca 6 judete

Politistii de combatere a criminalitatii organizate si din cadrul Directiei de Operatiuni Speciale, sub coordonarea D.I.I.C.O.T., au efectuat, marti, 64 perchezitii domiciliare, la locuintele unor persoane banuite ca ar fi efectuat licitatii frauduloase, pe site-uri de vanzari de bunuri. 74 de persoane vor fi conduse la audieri.

La data de 15 noiembrie a.c., peste 260 de politistii din cadrul Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate – I.G.P.R. si de la structurile de combaterea a criminalitatii organizate din Valcea, Pitesti, Cluj, Craiova, Iasi, Ploiesti, Neamt, Hunedoara, Dambovita, Buzau, Botosani, Vrancea, Olt si Vaslui, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – B.T. Valcea, au efectuat 64 de perchezitii domiciliare.

Perchezitiile au fost desfasurate in 9 judete si in municipiul Bucuresti: 26 in judetul Valcea, 15 in judetul Cluj, 14 in municipiul Bucuresti, 2 in judetul Buzau, 2 in judetul Bihor si cate una in judetele Hunedoara, Dambovita, Botosani, Neamt si Dolj.

Din cercetari a reiesit ca, in cursul lunii aprilie 2015, pe raza municipiului Bucuresti, s-ar fi constituit un grup infractional organizat, in scopul comiterii de infractiuni de frauda informatica, fals informatic si spalare de bani.

Pana in prezent, ar fi fost racolate persoane care ar fi deschis conturi in strainatate (aproximativ 230) si in Romania (aproximativ 120), la grupul infractional aderand mai multi membri, pentru a induce in eroare victimele prin intermediul comunicarilor on-line.

Grupul infractional este structurat pe 3 paliere.

Astfel, coordonatorul retelei si alti membri ar fi racolau persoane, cetateni romani si straini, dispuse sa deschida conturi bancare.

Alti membri ar fi lansat oferte de bunuri fictive, pe diferite site-uri de profil din Europa, ar fi creat adrese de e-mail, introducand date informatice necorespunzatoare cu realitatea, ar fi creat pagini false de internet, pe care ar fi copiat pagini apartinand unor companii cunoscute de tranzactii on-line si ar fi corespondat cu victimele, prin intermediul postei electronice, pentru transferarea sumelor de bani pentru presupusele bunuri achizitionate. De asemenea, ceilalti membri ar fi deschis conturi bancare in Romania si in strainatate, pe care le-ar fi pus la dispozitie gruparii, in schimbul unor sume de bani.

Coordonatorul grupului infractional, un barbat, de 28 de ani, si-ar fi insusit 30-35% din fiecare tranzactie, diferenta fiind primita de autorul fraudei.

Prejudiciul cauzat prin activitatea infractionala este estimat la 4.000.000 de euro.

Politistii vor pune in executare 74 de mandate de aducere, persoanele in cauza urmand a fi conduse la sediul D.I.I.C.O.T. – B.T. Valcea, pentru audieri.

La actiune au participat un procuror, trei politisti germani si reprezentantul roman la Europol, precum si jandarmi.

Activitatile au beneficiat de sprijinul de specialitate al Directiei de Operatiuni Speciale.

In cauza, cercetarile sunt continuate sub aspectul comiterii infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, frauda informatica, fals informatic si spalare de bani.

Exit mobile version