REVOLUȚIA FISCALĂ a făcut deja febră!

Piața și mediul de afaceri au răspuns la „revoluția fiscală” inițiată de PSD-ALDE prin creșterea cererii de valută. Motiv de apreciere imediată a euro, la valori care se mai înregistrau în urmă cu cinci ani.

Cursul euro a urcat de la 4,5920 la 4,6390 lei, maxim ce a mai fost atins în august 2012.

În ultima ședință a perioadei piața s-a deschis la 4,645, tranzacțiile realizându-se între 4,636 și 4,659 lei, închiderea realizându-se la 4,641-4,644 lei, semn că există spațiu pentru o depreciere și mai mare a leului.

Conform guvernatorului Mugur Isărescu, care a afirmat că deprecierea leului a fost mai de durată și a fost asociată cu deteriorarea balanței comerciale, „cursul este în relativ echilibru. Prin echilibru să se înțeleagă o flexibilitate mai mare. Să nu ne speriem că s-a depreciat cursul cu o sutime de ban. Noi îl vedem în zona în care este în prezent“.

De altfel, banca centrală a anunțat că se va concentra pe menținerea dobânzilor aproape de rata cheie și că va adopta o politică mai flexibilă a cursului de schimb.

La deprecierea leului contribuie și creșterea ratei anuale a inflației, care a urcat de la 1,77%, în septembrie, la 2,63% în octombrie, cel mai înalt nivel din august 2013, când a fost 3,67%, potrivit datelor publicate vineri de INS. Pe de altă parte, deficitul comercial al României, generat de creșterea importurilor peste nivelul exporturilor, a fost în august de 1,19 miliarde euro, în creștere cu 29,5% față de nivelul înregistrat în aceeași lună a anului trecut.

Revenind la piața valutară, cursul dolarului a a sărit de la 3,9511 la 3,9870 lei, maxim al ultimelor patru luni, dar a încheiat perioada la 3,9803 lei, când cotațiile au fluctuat între 3,977 și 3,999 lei.

Moneda elvețiană a fluctuat pe piețele internaționale între 1,154 și 1,164 franci/euro, iar media ei a urcat de la 3,9511 la 4,0078 lei.

Perechea euro/dolar a scăzut la începutul săptămânii până la un minim de 1,1555 dolari insă spre finalul intervalului euro a început să se întărească, astfel că vineri a fost atins un maxim de 1,1678 dolari, iar piețele americane s-au închis la 1,1667 dolari.

Scăderea monedei americane s-a datorat analizelor care sugereza posibilitatea ca Senatul SUA să amâne, timp de un an, punerea în aplicare a reducerilor fiscale propuse de președintele Donald Trump.

La aceasta s-a adăugat publicarea de către Universitatea din Michigan indicatorului privind încrederea din gospodăriile americane, care a scăzut de la 100,7 puncte în octombrie, maxim al ultimilor 4 ani, la 97,8 puncte, luna aceasta.

Analiza cuprinde perioada 6-10 noiembrie.

Radu GEORGESCU

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.