ROBOR la 3 luni a revenit la valorile din iulie

Joia aceasta, leul și-a protejat câștigurile recente obținute în fața euro, profitând de revenirea apetitului pentru risc.

Cursul monedei unice a scăzut marginal la 4,9156 lei, în timp ce volatilitatea cotațiilor s-a restrâns la 4,911-4,918 lei, față de miercuri când culoarul de tranzacționare a fost 4,906-4,924 lei.

Dobânzile interbancare au continuat să scadă, pe fondul temperării creșterii prețurilor, care ar urma să atingă pragul de 7% în ultima parte a acestui an.

Evoluția se datorează deciziei BNR de a nu mai steriliza excesul de lei din piața monetară. Această măsură a coincis cu controlul început de Consiliul Concurenței la cele zece bănci ale căror cotații alcătuiesc „coșul” în funcție de care BNR stabilește zilnic valoarea indicilor ROBID și ROBOR.

Joia aceasta, indicele ROBOR la trei luni, care este cel mai utilizat indicator al sistemului bancar, în funcţie de acesta fiind calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a scăzut de la 6,95 la 6,93%, minim al ultimelor opt luni.

Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la nivelul stabilit marți de 7,28%. Indicele la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, s-a stabilizat la 7,64%.

După scăderea de miercuri la 1,0525 dolari, euro a crescut joi la 1,0538-1,0581 dolari, iar cursul mediu al monedei americane a alunecat de la 4,6627 la 4,6523 lei.

Deprecierea dolarului a survenit după precizarea făcută de Jerome Powell, șeful Fed, în fața unei comisii a Camerei Reprezentanților, „dacă datele (șomajul și inflația din SUA înregistrate luna aceasta, n.red.) vor indica că este justificată o înăsprire mai rapidă, suntem pregătiți să creștem ritmul majorărilor ratelor”.

Cursul francului elvețian s-a apreciat la 4,9610 lei, maximul ultimelor două săptămâni în timp ce media lirei sterline a urcat la 5,5275 lei.

Metalul galben fluctua în culoarul 1.813-1.820 dolari/uncie, cotații apropiate de cele de miercuri, ceea ce a făcut ca prețul gramului de aur să crească marginal la 271,9255 lei.

Monedele din regiune recuperau terenul pierdut miercuri, iar mediile lor se apreciau la 379,30 forinți/euro, respectiv 4,6836 zloți/euro.

Prăbușirea bursei de criptomonede FTX a provocat un val de falimente în rândul instituțiilor financiare care activează pe acest segment. Silvergate Bank este ultima care a anunțat că intenționează să oprească tranzacționarea și să se lichideze în mod voluntar. Acum atenția investitorilor spre Signature Bank, care a decis deja să limiteze schimbul de monede digitale în numerar.

Această avalanșă de informații negative, a depreciat bitcoin la 21.589-21.800 dolari iar ether a coborât la 1.528-1.544 dolari.

Radu GEORGESCU

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.