Legislatia actuala prevede ca termen-limita anul 2021 pentru liberalizarea completa a preturilor pentru populatie.
Pretul gazelor naturale livrate consumatorilor casnici va creste cu 5-6% de la 1 aprilie, odata cu liberalizarea totala a pietei de gaze naturale, a declarat presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrilet.
„In previziunea noastra, avand in vedere evolutia preturilor internationale care sunt la acelasi nivel sau foarte apropiat de nivelul pretului din productia interna, consideram o crestere de cativa lei pe MWh, ceea ce ar insemna o crestere intre 5 si 6% pe mia de metri cubi. ANRE a stabilit o metodologie astfel incat preturile pentru achizitia gazelor pentru populatie sa se faca pentru un an de zile, pentru o perioada de iarna, respectiv octombrie – aprilie. Asta inseamna ca furnizorii care sunt atasati acestei pietei vor cumpara gaze la pretul de acum pentru un an intreg”, a afirmat Niculae Havrilet, citat de News.ro.
Potrivit sefului ANRE, consumatorul casnic este protejat impotriva unei cresteri neasteptate de pret pe piata libera.
”De la 1 aprilie, conform Ordonantei de Urgenta 64, care este in dezbatere in Parlament, consideram ca va fi aprobata, incepe procedura de liberalizare totala a pietei de gaze naturale din Romania, cu referire exacta catre piata casnica. Asta inseamna ca de la 1 aprilie nu mai exista pret reglementat pentru productia de gaze naturale, ramanand reglementate doar celelalte elemente ale pretului final: tarifele de retea, tarifele de furnizare si elemente care sunt considerate monopol natural”, a mai spus Niculae Havrilet.
In sectorul de gaze naturale, pretul la producatorii interni se va liberaliza incepand cu 1 aprilie 2017. Astfel, de la 1 aprilie, Guvernul nu mai poate impune producatorilor preturi de vanzare pentru gazele naturale. In schimb, ANRE va continua sa verifice preturile cu care furnizorii vand gazele catre populatie.
Niculae Havrilet estima anul trecut ca dupa 1 aprilie 2017 va avea loc o migrare permanenta a consumatorilor din zona reglementata catre furnizorii care pot oferi gaze naturale la preturi mai bune decat cei actuali.
Legislatia actuala prevede ca termen-limita anul 2021 pentru liberalizarea completa a preturilor pentru populatie.
La gazele din productia interna, care au pretul stabilit la 60 lei/MWh, se adauga tariful de inmagazinare, in valoare de 20 lei/MWh, ceea ce duce pretul final la circa 80 lei/MWh. Importurile se realizeaza la preturi de 78 lei/MWh, foarte aproape de pretul gazelor inmagazinate.
In ceea ce priveste piata reglementata, in care sunt inclusi consumatorii casnici, pretul de 60 de lei/MWh fixat de guvern este sub cel al gazelor din import, de 78 de lei/MWh.