Home Economie S-a dat LEGEA! Vezi ce trebuie sa MODIFICE SUPERMARKET-urile

S-a dat LEGEA! Vezi ce trebuie sa MODIFICE SUPERMARKET-urile

Un important proiect privind politica de comert a supermarket-urilor a trecut de Camera Deputatilor. Va aduce o schimbare importanta pe rafturile acestora, chiar daca nu este pe placul retailerilor din Romania.

Legea produselor romanesti a fost, in sfarsit, aprobata de deputati. Mai urmeaza ca presedintele Iohannis sa-l promulge. 
 
Proiectul legislativ obliga retailerii din Romania sa comercializeze minimum 51% produse romanesti pe rafturile magazinelor.
 
Proiectul de lege privind comercializarea produselor alimentare, potrivit caruia magazinele mari vor fi obligate sa se aprovizioneze cu produse alimentare pe lantul scurt, iar supermarketurile vor functiona in continuare si in weekend, a fost aprobat, miercuri, de Camera Deputatilor, cu 293 de voturi „pentru”.
 
„Nu inchidem magazinele in weekend, acea prevedere din proiect nu s-a discutat, am abandonat acele articole. Proiectul de lege prevede amenzi pentru cei care nu respecta alte prevederi importante din lege, precum aceea ca nu ai voie sa mai faci facturi in plus la producatori, nu ai voie sa impui un pret minim pe piata, cum s-a intamplat pana acum. Sunt amendati cu sume intre 100.000 – 150.000 de lei si in caz de abateri repetate se poate merge pana la inchiderea magazinului”, afirma presedintele Comisiei pentru agricultura, Nini Sapunaru, in dezbaterile de la comisie.
 
Potrivit proiectului de lege, „lantul scurt de aprovizionare este un lant de aprovizionare care implica un numar limitat de operatori economici in activitati de cooperare si de dezvoltare economica la nivel local si regional si relatii stranse intre producatori, procesatori si comercianti”.
 
Mai trebuie precizat ca pe etichetele produselor din carne proaspata trebuie trecuta tara de provenienta a carnii, iar pe produsele procesate din carne trebuie trecut procentul de carne din Romania continut de acestea.
 
Proiectul de lege prevede: „Comerciantii — persoane juridice autorizate au obligatia ca pentru categoriile carne, oua, fructe, legume, miere de albine, produse lactate si de panificatie sa achizitioneze aceste produse in proportie de cel putin 51% din volum de marfa pe raft, corespunzator fiecarei categorii de produse, provenite din lantul scurt de aprovizionare. Exceptie fac comerciantii cu o cifra de afacere de pana la 2 milioane de euro, echivalenta in lei. Metodologia de desfasurare a actiunilor privind lantul scurt de aprovizionare se aproba prin hotarare de Guvern”.
 

Exit mobile version