Bugetarii si-au vazut salariile aduse la nivelul dinaintea taierii celor 25 de procente, dictata de austeritate, dar la comparatia cu cresterea preturilor la produse si servicii au tras linia si au vazut ca nu prea au mare castig fata de anul trecut. Nu au nicidecum castigul pe care il sperau la schimbarea guvernarii.
Cu cateva zile in urma, premierul Victor Ponta a confirmat ca nu este loc de vreo marire salariala in sistemul bugetar pana la sfarsitul acestui an, nici macar de o indexare cu rata inflatiei. Doar pensionarilor le vor fi indexate pensiile cu pentru a anula efectul inflatiei.
„Anul asta n-avem prevazute cresteri, ca n-avem de unde. Doar la pensionari se indexeaza cu rata inflatiei”, declara premierul la Romania TV.
In unele sectoare bugetare sunt insa nemultumiri ca „se atenteaza” si la drepturile salariale existente la aceasta data.
„Si noua ni s-a spus clar, la intalnirile pe care le-am avut la nivelul Federatiei Sanitas cu reprezentanti ai Guvernului, ca nu este loc de mariri salariale in acest an. Dar acum discutiile sunt chiar de diminuare a unor drepturi salariale, de taiere a unor sporuri, ceea ce aduce angajatul la un nivel de salarizare sub limita decentei. Se pune salariatul in situatia de a munci mai mult, cu bani mai putini. Au crescut preturile la produse, la utilitati, dar salariile sunt tinute la un nivel care face aproape imposibil ca o familie sa se descurce de la o luna la alta”, a declarat Octavian Dumitru, liderul judetean al Sanitas.
Premierul declara insa la postul de televiziune ca efortul bugetar a fost substantial pentru reintregirea salariilor si ca aceasta reintregire le-a adus bugetarilor ceva mai mult fata de rata inflatiei.
„Daca vorbim de reintregirea salariilor la bugetari de anul trecut, a fost chiar putin mai mult decat rata inflatiei”, a spus Victor Ponta.
„Legea salarizarii unitare in sistemul bugetar a fost ingropata?”
In sistemul bugetar domneste nemultumirea. Sunt ramuri bugetare in care salariile sunt in continuare la un nivel extrem de scazut, un exemplu concludent fiind salarizarea din domeniul asistentei sociale sau cea a angajatilor din administratia locala. Nu cu mult timp in urma, premierul promitea o regandire a salarizarii in sistemul bugetar, pentru a creste salariile mai mici, intentie data, se pare uitarii.
Bugetarii isi aduc insa aminte de faptul ca actualii guvernanti au promis si punerea in aplicare a Legii salarizarii unitare in sistemul bugetar, de care nu se prea mai vorbeste.
„Legea salarizarii unitare in sistemul bugetar a fost ingropata? Nu se mai aminteste nimic de aceasta. Mergem in continuare pe salarii inghetate, cu aceleasi justificari pe care le auzim de ani buni, ca nu este de unde sa se mareasca salariile. S-a cam saturat lumea de traditionalele masuri de austeritate. Guvernantii sa mai gaseasca si solutii pentru a aduce bani la buget, ca asa promit toti in campaniile electorale, cand au solutii pentru toate problemele, doar pentru a se vedea cu cat mai multe voturi”, este opinia lui Viorel S., un angajat din sistemul bugetar.
Guvernantii au insa explicatii pentru faptul ca nu reusesc sa isi onoreze promisiunile. Se pare ca o cauza ar fi ca „vrem sa avem de toate, dar sa platim cele mai mici taxe la stat”, acestea fiind chiar cuvintele premierului cand a adus vorba de taxele platite de romani, despre care spune ca ar fi, procentual, la aproape la o treime din cele platite de germani.
„Noi platim 16 la suta, germanii platesc 45 la suta”, declara premierul Victor Ponta.