SANCTIUNI NOI pentru COMERCIANTI

S-au schimbat mai multe amenzi aplicate comerciantilor. Sunt si noutati legate de suspendarea activitatii firmei. Toate acestea au intrat in vigoare de la data 8 mai. Ce se va intampla in cazul in care o firma este descoperita fara casa de marcat?

Inspectorii antifrauda vor sanctiona firmele care nu respecta regulile privind utilizarea caselor de marcat si emiterea bonului fiscal cu noi amenzi, care sunt aplicabile incepand cu data de 8 mai 2015. potrivit OUG nr. 8/2015 privind modificarea si completarea OUG nr. 28/1999.
 
Noul act legislativ aduce astfel schimbari ale unor amenzi, fiind sanctionate si noi fapte considerate contraventii.
 
Ca noutate, amenzile se aplica gradual din 8 mai, in functie de sumele de bani nejustificate din casele de marcat, iar suspendarea activitatii firmelor va fi dispusa numai in situatii prevazute expres de noile dispozitii.
 
Activitatea firmei, suspendata doar la a doua abatere in doi ani
 
Principala noutate adusa de OUG nr. 8/2015 este ca activitatea firmelor nu mai este suspendata in cazul in care inspectorii gasesc in casele de marcat maruntis care nu figureaza pe bonurile fiscale. 
 

Din 8 mai, activitatea firmelor este suspendata doar la a doua abatere inregistrata in doi ani, pentru sume mai mari de 300 lei.

 
In acelasi timp, noul act normativ a clarificat prevederile referitoare la faptele care constitutie contraventii si sunt sanctionate cu suspendarea activitatii.
 
De pe 8 mai au intrat in vigoare si amenzile pentru neemiterea bonului fiscal pentru bacsis.
 
Conform OUG nr. 8/2015, firmele savarsesc o contraventie atunci cand:
 
– nu emit bon fiscal pentru toate bunurile livrate, serviciile prestate sau bacsisurile incasate,
 
– emit bonuri cu o valoare inferioara pretului de vanzare a bunului sau tarifului de prestare a serviciului,
 
– nu inregistreaza intr-un registru special toate operatiunile efectuate si nu emit chitante atunci cand aparatul de marcat s-a defectat, ceea ce va determina existenta unei sume nejustificate;
– nu intocmesc documente justificative pentru sumele introduse magazin, altele decat cele pentru care au emis bonuri fiscale sau cele inscrise in registrul special, precum si pentru sumele extrase din magazin, altele decat cele utilizate pentru a acorda rest clientului.
 
Firmele care savarsesc contraventiile mentionate mai sus sunt sanctionate din 8 mai in functie de sumele nejustificate gasite de inspectorii antifrauda in casele de marcat, dupa cum urmeaza:
 
– cu avertisment in situatia in care suma nejustificata rezultata este de pana la 300 lei inclusiv, dar nu mai mult de 3% inclusiv din valoarea totala a bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, inregistrata de aparatul de marcat electronic fiscal si/sau in registrul special la data si ora efectuarii controlului ori la sfarsitul zilei, daca fapta a fost savarsita anterior datei controlului;
 
– cu amenda de 3.500 lei, in situatia in care suma nejustificata este de pana la 300 lei inclusiv, dar mai mare de 3% din valoarea totala a bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, inregistrata de aparatul de marcat electronic fiscal si/sau in registrul special la data si ora efectuarii controlului ori la sfarsitul zilei, daca fapta a fost savarsita anterior datei controlului;
 
– cu amenda de 12.500 lei, in situatia in care suma nejustificata este cuprinsa intre 300 lei si 1.000 lei inclusiv, dar mai mica de 3% inclusiv din valoarea totala a bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, inregistrata de aparatul de marcat electronic fiscal si/sau in registrul special la data si ora efectuarii controlului ori la sfarsitul zilei, daca fapta a fost savarsita anterior datei controlului;
 
– cu amenda de 17.500 lei, in situatia in care suma nejustificata este cuprinsa intre 300 lei si 1.000 lei inclusiv, dar mai mare de 3% din valoarea totala a bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, inregistrata de aparatul de marcat electronic fiscal si/sau in registrul special la data si ora efectuarii controlului ori la sfarsitul zilei, daca fapta a fost savarsita anterior datei controlului. In plus, se va suspenda activitatea firmei pentru 30 de zile, incepand cu cea de-a doua sanctiune aplicata la aceeasi unitate intr-un interval de 24 de luni;
 
– cu amenda de la 22.500 lei, in situatia in care suma nejustificata este mai mare de 1.000 lei, dar mai mica de 3% inclusiv din valoarea totala a bunurilor serviciilor prestate, inregistrata de aparatul de marcat electronic fiscal si/sau in registrul special la data si ora efectuarii controlului ori la sfarsitul zilei, daca fapta a fost savarsita anterior datei controlului;
 
– cu amenda de la 27.500 lei, in situatia in care suma nejustificata este mai mare de 1.000 lei si mai mare de 3% din valoarea totala a bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, inregistrata de aparatul de marcat electronic fiscal si/sau in registrul special la data si ora efectuarii controlului ori la sfarsitul zilei, daca fapta a fost savarsita anterior datei controlului, precum si cu suspendarea activitatii firmei pentru 30 de zile, incepand cu cea de-a doua sanctiune aplicata la aceeasi unitate intr-un interval de 24 de luni.
Totusi, daca firma achita amenda contraventionala sau jumatate din cuantumul acesteia, dupa caz, precum si o suma egala cu de zece ori amenda aplicata, atunci sanctiunea complementara (adica suspendarea activitatii) inceteaza de drept la 24 de ore de la prezentarea dovezii achitarii la organul constatator.
 
Suma de bani egala cu de zece ori amenda aplicata poate fi achitata la CEC sau la unitatile Trezoreriei Statului si nu se restituie in cazul in care, la solicitarea operatorului economic, instanta de judecata anuleaza procesul-verbal de constatare a contraventiei. 
 
Termenul de 24 de ore curge de la data inregistrarii la registratura organului constatator a dovezii achitarii sau de la data confirmarii de primire daca aceasta a fost transmisa prin posta.
 
Comerciantii care nu arhiveaza memoria fiscala sunt amendati cu 50.000 lei
 

O serie de fapte nu mai sunt sanctionate de astazi cu amenzi care variaza intre anumite limite, asa cum se intampla pana acum, ci se aplica amenzi fixe.

 
Astfel, comerciantii care nu respecta obligatia de a pastra si arhiva memoria fiscala, precum si dispozitivul de memorare a jurnalului electronic, in conditii care sa permita citirea acestora de catre organul fiscal competent pot primi din 8 mai o amenda de 50.000 lei, fata de 40.000-60.000 lei in vechea legislatie.
 
De asemenea, tot o amenda de 50.000 lei se aplica si in cazul in care utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale savarsesc contraventiile de mai jos:
 
– nu foloses consumabile de tipul si cu caracteristicile tehnice prevazute in manualul de utilizare a aparatului respectiv;
 
– nu folosesc consumabile care sa asigure mentinerea lizibilitatii datelor pe perioada de arhivare prevazuta in legislatie si nu asigura arhivarea datelor;
 
– nu solicita distribuitorului autorizat de la care au cumparat casa de marcat completarea manualului de utilizare cu informatii privind tipul si caracteristicile tehnice ale consumabilelor, daca manualul de utilizare a aparatului respectiv nu contine astfel de informatii;
 
– nu incheie cu furnizorii consumabilelor contracte ferme continand clauze de livrare numai a consumabilelor de tipul si cu caracteristicile tehnice prevazute in manualul de utilizare, care sa asigure mentinerea lizibilitatii datelor pe perioada de arhivare, clauze privind daunele la care sunt indreptatiti utilizatorii in cazul nerespectarii clauzelor contractuale de catre furnizori si nu asigura arhivarea datelor.
 
Pana acum, aceste fapte erau sanctionate cu amenda cuprinsa intre 40.000 si 60.000 lei.
 
Activitatea celor care nu au case de marcat va fi suspendata pana cand isi vor cumpara una
 
Noile dispozitii reduc perioada in care va fi suspendata activitatea operatorului economic in cazul in care acesta nu are casa de marcat.
 

Mai exact, daca operatorul nu are casa de marcat desi este obligat, atunci risca o amenda de 12.500 lei, fata de 10.000 – 15.000 lei in vechea legislatie. Pe langa aceasta amenda se aplica si sanctiunea complementara, de suspendare a activitatii, care va fi dispusa pana cand operatorul economic va cumpara o casa de marcat si va prezenta dovada platii amenzii sau a jumatate din cuantumul acesteia.

 
Pana acum, pentru lipsa casei de marcat activitatea firmei era suspendata pe o perioada cuprinsa intre o luna si trei luni.
 
De asemenea, in situatia in care operatorul economic continua sa livreze bunuri sau sa presteze servicii dupa suspendarea activitatii, atunci este sanctionat din 8 mai cu o amenda de 12.500 lei, comparativ cu 10.000 – 15.000 lei, cuantum cuprins in normele anterioare. In plus, sunt confiscate sumele incasate.
 
Firmele care nu au Registrul de bani personali risca o amenda de 9.000 lei
 
Operatorii economici care sunt obligati sa utilizeze case de marcat trebuie ca la ora inceperii programului de lucru sa asigure inregistrarea sumelor de bani detinute de angajatii lor in Registrul de bani personali, document aprobat prin Ordinul MFP nr. 513/2015.
 
Cei care incalca aceasta obligatie sunt sanctionati cu amenda de 9.000 lei. Aceasta in conditiile in care orice suma de bani inregistrata in plus fata de suma inregistrata la ora inceperii programului de lucru nu reprezinta suma justificata prin registrul de bani personali.
 
Tot o amenda de 9.000 de lei se aplica din 8 mai si pentru urmatoarele fapte considerate contraventii:
 
– nerespectarea obligatiei de catre utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale de a pastra si arhiva rola jurnal/dispozitivul de memorare a jurnalului electronic, dupa caz, raportul fiscal de inchidere zilnica si registrul special, cu exceptia activitatii de transport in regim de taxi unde nu se utilizeaza registrul special;
 
– nu este asigurata functionarea aparatului de marcat electronic fiscal in parametrii tehnici legali, pe toata durata de utilizare a acestuia;
 
– nu este permisa interventia tehnica numai a persoanelor autorizate pentru efectuarea operatiunilor de service asupra aparatului de marcat electronic fiscal;
 
– se inmaneaza clientilor documente care atesta plata contravalorii bunurilor achizitionate sau serviciilor prestate, altele decat bonurile fiscale.
 
Aceste contraventii erau sanctionate pana acum cu amenda cuprinsa intre 8.000 si 10.000 lei.
 
Amenda de 1.250 lei se aplica si in cazul in care angajatii firmei nu prezinta, la solicitarea organelor de control, atunci cand se afla in incinta magazinului si in timpul programului de lucru, sumele de bani detinute.
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.