SCADEREA EURO

Perspectivele ca Rezerva Federala americana sa intarzie pentru iunie urmatoarea majorare a dobanzilor, dupa incetinirea economiei SUA la finalul anului trecut, si cresterea usoara a pretului la titei au produs o majorare a plasamentelor in activele considerate riscante.

Scaderea aversiunii fata de risc s-a facut simtita si pe piata valutara locala iar cursul euro a scazut de la 4,5320 lei, la inceputul perioadei la 4,5013 lei, la finalul ei, medie care nu a mai fost atinsa din 17 decembrie.
 
Sedinta de vineri s-a deschis 4,5080 lei, cotatie apropiata de cea de la inchiderea de joi, ordinele de vanzare de valuta aducand euro pana la un minim de 4,4950 lei, tranzactiile de la inchidere realizandu-se la 4,4920 – 4,4950 lei.
 
Eventualele atacuri speculative asupra leului sunt contracarate de catre BNR prin menținerea, la recenta sedinta a Consiliului sau de Administratie, a dobanzii de politica monetara la 1,75%/an, nivel stabilit in mai 2015, chiar daca inflatia se afla in teritoriu negativ. 
 
Reamintim ca luna trecuta, atunci cand euro forta depasirea pragului de 4,54 lei, banca centrala a decis sa majoreze lichiditatea in valuta din piata prin reducerea rezervelor obligatorii in valuta de la 14 la 12%.
 
De altfel, noua prognoza de inflatie a bancii centrale arata ca preturile ar putea reveni in culoarul tintit la inceputul lui 2017, 2,5% plus/minus un punct procentual.
 
Cursul dolarului american s-a prabusit, de la 4,1723 lei, la inceputul intervalului analizat, la 4,0240 lei, la finalul acestuia, minim al ultimelor trei luni, atunci cand cotatiile din piata valutara au fluctuat intre 4,013 si 4,048 lei. Scaderea a fost provocata de deprecierea seminficativa a dolarului fata de euro.
 
Media monedei elvetiene, care a scazut pe pietele internationale la 1,12 franci/euro, minim al ultimului an, a coborat de la 4,0838 la 4,0279 lei, minimul ultimelor cinci luni, pentru a incheia perioada la 4,0583 lei.
 
Perechea euro/dolar a crescut de la 1,0834 la 1,1237 dolari, mai sus cu circa 5% fata de inceputul anului, pentru ca la finalul intervalului pietele americane sa inchida la 1,1158 dolari.
 
Tendintele din piata au fost influentate, in primul rand, de datele referitoare la piata muncii din SUA. La inceputul saptamanii, publicarea datelor din sectorul particular au nemultumit investitorii, ceea ce a produs scaderea precipitata a dolarului. Insa la finalul ei, Departamentul Muncii al SUA a anuntat scaderea somajului sub pragul de 5%, la 4,9%, pentru prima data in ultimii 8 ani, dar si o crestere a salariului mediu orar. Aceste date sunt printre cele mai urmarite de Rezerva Federala americana atunci cand isi stabileste politica monetara.
 
Analiza cuprinde perioada 1 – 5 februarie
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.