Home Economie SCUTIRE de IMPOZIT pe SALARIU si reducere de TVA, din aceasta luna....

SCUTIRE de IMPOZIT pe SALARIU si reducere de TVA, din aceasta luna. Cine sunt beneficiarii

Inca o categorie profesionala va beneficia de scutirea de impozitul de 16% pe venit. Masura intra in vigoare de la inceputul acestei lunmi. In plus, se va aplica si o noua reducere de TVA, la  9%, pentru un important domeniu economic. 

E vorba de facilitati au fost aprobate prin OUG 32/2016 si care se aplica de la 1 august 2016. Se asteapta insa si ordinele de ministri pentru aplicarea acestor facilitati fiscale.  
 
Mai exact, cercetatorii vor fi scutiti de impozit la fel ca programatorii IT. Acesti intra in  categoria persoanelor scutite de la plata impozitului pe venit de 16% cei care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor din activitatea de cercetare – dezvoltare aplicativa si/sau de dezvoltare tehnologica.
 
Conditiile de aplicare a facilitatii trebuie sa  fie detaliate printr-un ordin comun al ministrilor economiei, finantelor, muncii, care nu a fost, inca,publicat nici sub forma de proiect. Ordinul ar trebui sa arate criteriile pe care trebuie sa le indeplineasca salariatii pentru a primi facilitatea. Scutirea va fi acordata incepand cu veniturile lunii august.
 
Acelasi act normativ, respectiv OUG 32/2016, aduce si o reducere de TVA pentru o categorie de persoane. Astfel, se reduce cota de TVA la 9%, in loc de 20% in prezent, pentru activitati ca: livrarea de ingrasaminte si de pesticide utilizate in agricultura, seminte si alte produse agricole destinate insamantarii sau plantarii, precum si prestarile de servicii de tipul celor specifice utilizate in sectorul agricol. 
 

Exit mobile version