Se depun CERERI de AJUTOR de stat pentru MOTORINA! Vezi termenul limita

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) primeste, in aceste zile, cereri de la fermieri pentru ajutorul pentru motorina.

Potentialii beneficiari pot depune cererile de plata privind acordarea ajutorului de stat pentru motorina utilizata in agricultura in trimestrul IV al anului 2014, pana la data de 27 februarie 2015 (inclusiv).

Ajutorul de stat se acorda sub forma de rambursare a diferentei dintre acciza standard si acciza redusa (stabilita la 21,00 euro/1000 litri) pentru motorina utilizata la efectuarea lucrarilor mecanizate in agricultura, a carui valoare unitara, determinata potrivit prevederilor art. 218 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, este de 1,7975 lei/litru.

Beneficiarii ajutorului de stat achizitioneaza cantitatile necesare de motorina si solicita documentele fiscale de vanzare emise de furnizori pe numele acestora, in vederea efectuarii lucrarilor mecanizate in agricultura in trimestrul IV al anului 2014, in sectoarele vegetal, zootehnic si imbunatatiri funciare.

De asemenea mentionam ca beneficiarii nu trebuie sa fie in in dificultate financiara, definite in sensul Liniilor directoare privind ajutorul de stat pentru salvarea si restructurarea intreprinderilor aflate in dificultate, publicate in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 244 din 1 octombrie 2004, respectiv intreprinderi ce constituie subiectul procedurilor de faliment, reorganizare judiciara sau lichidare si sa nu fi fost emisa o decizie de recuperare a unui ajutor de stat, daca aceasta decizie de recuperare nu a fost deja executata, conform prevederilor legale in vigoare, precum si ale art. 13 – 17 din Ordonanta Guvernului nr. 14/2010 privind masurile financiare pentru reglementarea ajutoarelor de stat acordate producatorilor agricoli, incepand cu anul 2010, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 74/2010, cu completarile ulterioare.

Cererile de plata cuprind informatii cu privire la suprafetele de teren, inclusiv pe structura de culturi si/sau pe efectivele de animale/pasari/albine/viermi de matase, pe care le exploateaza solicitantul si/sau pe lucrarile de imbunatatiri funciare, pe care acesta le-a executat pe perioada de aplicare a schemei de ajutor de stat si se depun insotite de o situatie centralizatoare privind cantitatile de motorina utilizate la lucrarile mecanizate din agricultura aferente trimestrului IV al anului 2014 si de documentele fiscale de vanzare emise de furnizori pe numele beneficiarilor pentru cantitatile de motorina achizitionate.

Plata ajutorului de stat sub forma de rambursare se efectueaza pana la data de 30 iunie 2015, in limita bugetului anual aprobat. Suma totala alocata schemei de ajutor de stat este de 162.673,75 mii lei.

Cantitatea totala de motorina pentru care se acorda ajutor de stat sub forma de rambursare este de 90.500,00 mii litri. Cantitatile maxime de motorina utilizata in agricultura in trimestrul IV al anului 2014, defalcate pe structura de culturi si/sau pe efectivele de animale/pasari/albine/viermi de matase si/sau pe lucrarile de imbunatatiri funciare, pentru care se acorda ajutor de stat sub forma de rambursare, sunt prevazute in anexa la HG nr. 1108 din 12 decembrie 2014.

APIA elaboreaza procedurile specifice de implementare si control, precum si formularistica necesara aplicarii schemei temporare de ajutor de stat aprobate prin OMADR nr. 83/2015.

Nerespectarea de catre solicitanti a conditiilor prevazute prin prezenta schema, precum si a oricaror obligatii asumate in vederea obtinerii finantarii, determina aplicarea masurilor necesare in vederea recuperarii ajutoarelor de stat, potrivit prevederilor art. 13 – 17 din Ordonanta Guvernului nr. 14/2010, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 74/2010, cu completarile ulterioare.

Se considera ajutor necuvenit sumele incasate si utilizate pentru alte scopuri decat cele pentru care au fost solicitate, sumele incasate prin inscrierea sau atestarea de catre beneficiari a unor date ori situatii nereale pe documentele de decontare aferente ajutorului sau cu incalcarea in orice mod a prevederilor legale. Sumele reprezentand ajutor necuvenit se recupereaza de la beneficiarii ajutorului de stat, potrivit prevederilor art. 13 – 17 din Ordonanta Guvernului nr. 14/2010, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 74/2010, cu completarile ulterioare.

Pentru mai multe informatii poate fi consultat ghidul solicitantului, postat pe site-ul institutiei: www.apia.org.ro, la sectiunea „Masuri specifice” – subsectinea „Masuri de sprijin finantate de la bugetul de stat” sau accesand direct link-ul: http://www.apia.org.ro/ro/ajutoare-specifice/masuri-de-sprijin-finantate-de-la-bugetul-national/ajutor-de-stat-pentru-motorina-utilizata-in-agricultura.

LEGISLATIE>

- HG nr. 1108 din 12 decembrie 2014 privind acordarea unui ajutor de stat pentru motorina utilizata in agricultura in trimestrul IV al anului 2014;

– OMADR nr. 83 din 26 ianuarie 2015 pentru aprobarea Procedurilor specifice de implementare si control, precum si formularistica necesara aplicarii prevederilor Hotararii Guvernului nr. 1108/2014 privind acordarea unui ajutor de stat pentru motorina utilizata in agricultura in trimestrul IV al anului 2014.

– Ordonanta de Guvern nr.14/2010 privind masuri financiare pentru reglementarea ajutoarelor de stat acordate producatorilor agricoli incepand cu anul 2010 cu modificarile si completarile ulterioare.

comunicat APIA Botosani

 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.