Home Economie Se pregateste INFIINTAREA INTREPRINDERILOR SOCIALE. De ce facilitati vor beneficia intreprinderile sociale?

Se pregateste INFIINTAREA INTREPRINDERILOR SOCIALE. De ce facilitati vor beneficia intreprinderile sociale?

Se pregateste legislatia pentru infiintarea a doua noi tipuri de societati. Actul normativ pentru infiintarea celor doua tipuri de societati a fost publicat in Monitorul Oficial, anul trecut. Normele pentru aplicarea acestuia, care asigura completarea cadrului legal pentru aparitia celor doua entitati, respectiv intreprinderea sociala si intreprinderea sociala de insertie, au fost lansate vineri in dezbatere publica de Ministerul Muncii.

Cele doua noi tipuri de entitati care vor aparea in tara noastra vor contribui la dezvoltarea comunitatilor locale, prin crearea de locuri de munca pentru persoane defavorizate, provenite din grupuri vulnerabile. Concret, astfel de persoane sunt cele aflate in pericol de a-si pierde capacitatea de satisfacere a nevoilor zilnice de trai din cauza unor situatii de boala, dizabilitate, saracie, dependenta de droguri sau alcool ori a altor situatii care conduc la vulnerabilitate economica si sociala. 
 
Atestatul de intreprindere sociala
 
Proiectul normelor Legii nr. 219/2015 stabileste ca statutul de intreprindere sociala se va certifica prin acordarea unui atestat de intreprindere sociala, document ce va putea fi obtinut de societatile cooperative de gradul 1, cooperativele de credit, dar si de asociatii, fundatii, casele de ajutor reciproc ale salariatilor sau ale pensionarilor, societati agricole, precum si orice alte categorii de persoane juridice de drept privat care demonstreaza ca activitatea pe care o desfasoara are rol social. 
 
Entitatile interesate vor transmite agentiei pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi au sediul o cerere pentru acordarea atestatului, al carei model este prevazut in proiectul de act normativ lansat de Ministerul Muncii, dar si actele de infiintare si functionare a societatii.
 
In termen de 30 de zile de la data inregistrarii documentatiei complete, agentia de ocupare va solutiona cererile pentru acordarea atestatului, acesta urmand a fi dobandit de cei care indeplinesc conditiile de eligibilitate in baza unei decizii. 
 
Potrivit actului normativ citat, atestatul va avea o perioada de valabilitate de cinci ani din momentul emiterii si va fi identificat prin serie, numar si data eliberarii, fiind tiparit in format tipizat. 
 
Obligatii 
 
Dupa obtinerea atestatului, intreprinderea sociala va avea mai multe obligatii:
 
– sa actioneze in scop social si/sau in interesul general al comunitatii;
– sa aloce minimum 90% din profitul realizat scopului social si rezervei statutare;
– sa se oblige sa transmita bunurile ramase in urma lichidarii catre una sau mai multe intreprinderi sociale;
– sa aplice principiul echitatii sociale fata de angajati, asigurand niveluri de salarizare echitabile, intre care nu pot exista diferente care sa depaseasca raportul de 1 la 8;
– sa comunice agentiei de ocupare a fortei de munca orice modificari ale actelor de infiintare sau constitutive, in termen de 15 zile de la modificare;
– sa comunice rapoartele de activitate si situatiile financiare anuale;
– sa publice, in termen de trei luni de la incheierea anului calendaristic, raportul social anual privind activitatea desfasurata si situatiile financiare anuale in Registrul unic de evidenta a intreprinderilor sociale.
 
Intreprinderea sociala de insertie. Ce este si statutul acesteia
 
Intreprinderea sociala de insertie, este, potrivit dispozitiilor Legii nr. 219/2015, intreprinderea sociala care are permanent cel putin 30% din personalul angajat apartinand grupului vulnerabil, astfel incat timpul de lucru cumulat al acestora sa reprezinte minimum 30% din totalul timpului de lucru al tuturor angajatilor.
 
Societatile care respecta aceste conditii pot solicita acordarea unei marci sociale, care va cuprinde certificatul care atesta statutul de intreprindere sociala de insertie, cu o valabilitate de trei ani de la data emiterii, precum si un element specific de identitate vizuala care se aplica obligatoriu asupra produselor realizate sau a documentelor care demonstreaza prestarea unui serviciu.
 
Pentru a obtine marca sociala care atesta statutul de intreprindere sociala de insertie, intreprinderile sociale care vor obtine atestatul vor trebui sa depuna, la agentiile pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza teritoriala isi au sediul, urmatoarele documente:
 
– cerere pentru acordarea marcii sociale;
– situatia privind personalul angajat cu contract individual de munca;
– contractele individuale de munca ale persoanelor din grupuri vulnerabile;
– documente care atesta apartenenta la grupurile vulnerabile.
 
Obligatiile care vor reveni intreprinderilor sociale vor fi valabile si pentru intreprinderile sociale de insertie, cu mentiunea ca acestea din urma vor trebui sa predea, la solicitarea agentiei de ocupare, in termenul stabilit si comunicat in scris, certificatul eliberat, in situatia in care marca sociala le este retrasa sau anulata.
 
FACILITATI
 
Legea stabileste ca intreprinderile sociale de insertie vor putea fi finantate din surse publice si/sau private, nationale ori internationale, potrivit normelor juridice aplicabile fiecareia dintre categoriile din care fac parte sursele de finantare. 
 
Intreprinderile sociale de insertie vor beneficia de gratuitate pentru emiterea marcii sociale si inregistrarea in Registrul unic de evidenta a intreprinderilor sociale.
 
Vor putea beneficia de consiliere gratuita si la consituirea sau dezvoltarea afacerii, prin compartimentele de specialitate de la nivelul agentiei de ocupare a fortei de munca. 
 
Autoritatile administratiei publice locale vor putea acorda urmatoarele facilitati intreprinderilor sociale de insertie: 
 
– atribuirea unor spatii si/sau terenuri aflate in domeniul public al unitatilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale, in scopul desfasurarii activitatilor pentru care le-a fost acordata marca sociala.
– sprijin, in promovarea produselor realizate si/sau furnizate, serviciilor prestate ori lucrarilor executate in comunitate, precum si in identificarea unor piete de desfacere a acestora;
– sprijin in promovarea turismului si activitatilor conexe acestuia, prin valorificarea patrimoniului istoric si cultural local;
– alte facilitati si scutiri de taxe si impozite acordate de autoritatile administratiei publice locale, in conditiile legii.
 

Legea prevede si ca se va infiinta Registrul unic de evidenta a intreprinderilor sociale, care va fi administrat de catre Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca.

 

Exit mobile version