SERVICE-URI AUTO cu … PROBLEME!

Conducatorii auto care isi duc masinile in service au motive serioase sa fie cat se poate de atenti pentru a nu scoate din buzunare mai multi bani decat ar trebui sa ii coste in mod normal o anumita reparatie. Multe neplaceri cu care se confrunta acestia atunci cand au nevoie de reparatii la masini ar putea fi evitate daca ar sti ce pretentii sa ridice de la reprezentantii service-urilor auto.

Ca problemele sunt numeroase la o mare parte din service-urile auto, au constatat si comisarii de la Protectia Consumatorilor, in urma unor recente controale pe care le-au facut in acest domeniu.
 
Reprezentantii institutiei care trebuie sa apere drepturile consumatorilor au facut verificari si la operatorii economici care se ocupa cu dezmembrari auto.
 
La mai mult de jumatate dintre operatorii verificati s-au gasit nereguli. S-au impartit avertismente, dar si amenzi usturatoare. 
 
Din 24 de operatori economici verificati, sase au fost amendati. Sanctiunile financiare au fost cam usturatoare, insumand 24.000 de lei. Alti opt operatori economici au scapat doar cu avertismente pentru neregulile care li s-au gasit.  
 
Concret, ce deficiente le-au sarit in ochi comisarilor de la Protectia Consumatorilor?
 
“Au fost probleme constatate la unii operatori, in privinta acordarii garantiei pentru lucrarile prestate. La cei care au activitate de dezmembrari s-a vazut ca nu elibereaza certificate de garantie. Iar consumatorii trebuie sa stie ca pentru produsele noi se acorda un  termen de garantie de 24 de luni, in timp ce pentru pentru cele second hand termenul de garantie este de 12 luni. Au mai fost constatate probleme si la lista cu tarife. In unele cazuri lista nu era completa. Sau nu era defalcata pe operatii“, sustine comisarul Neculai Rata, din cadrul Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorului Botosani.
 
SFATURI pentru CONSUMATORI
 
Inainte de lasarea autoturismului intr-un service, consumatorii trebuie sa se asigure ca acesta functioneaza legal si este autorizat de RAR. Orice operator economic are obligatia sa afiseze in unitate autorizatiile si certificatul unic de inregistrare la Registrul Comertului din care sa reiasa profilul de activitate pentru care este autorizat sa functioneze.
 
Este necesara o informare in prealabil asupra tarifelor, inainte de a lasa autoturismul. Si, tot atunci, trebuie sa se solicite un deviz estimativ al interventiei. Service-urile sunt obligate sa afiseze preturile cu TVA intr-o maniera vizibila si lizibila, ii sfatuiesc pe consumatori reprezentantii CJPC.
 
Devizul de lucru sau nota de comanda trebuie sa contina: descrierea precisa a lucrarilor care se vor efectua; costul manoperei; lista si costul pieselor de schimb necesare; termenul de reparatie; durata de valabilitate a devizului; garantia acordata pentru piese si pentru manopera. 
 
Pastrarea bonului fiscal este obligatorie, atat pentru garantia produselor cat si pentru eventualele reclamatii.
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.