SFATURILE lui Mugur Isarescu pentru romani!

mugur isarescu

In cadrul unui simpozion, guvernatorul BNR Mugur Isarescu a dat romanilor cateva sfaturi, pe care si el, la randul lui, le-a preluat de la Eugeniu Carada, fondatorul BNR.

„Sa nu datorezi niciodata mai mult de jumatate din ceea ce poti plati usor”, „Daca inseli un creditor, acesta devine pentru tine o fantana secata” si „Nu fagadui decat jumatate din ceea ce poti sa faci cu usurinta”, sunt cateva sfaturi pe care Eugeniu Carada, fondatorul BNR, le dadea in urma cu un secol publicului si preluat de Ziarul Financiar.

Curios ca aceste sfaturi vin de la guvernatorul Isarescu care a fost unul dintre semnatarii celui mai mare imprumut din istoria Romaniei, de 20 mld. euro, cat jumatate din bugetul tarii, luat peste noapte in 2009 pentru ca rezervele valutare erau insuficiente si pentru ca trebuia finantat deficitul bugetar.

Mugur Isarescu a marturisit ca s-a intalnit cu Eugeniu Carada la inceputul anilor ’80, cand profesorul Costin Murgescu redacta „Mersul ideilor economice la romani”, moment la care nu banuia ca peste cativa ani urma sa conduca Banca Nationala – institutia ctitorita de Carada.

BNR a fost infiintata in urma cu 133 de ani, in anul 1880. Iar Eugeniu Carada a condus din umbra mai bine de un sfert de veac constructia fizica (Palatul Vechi al BNR) si institutionala a celei de a 16-a banci centrale din lume: BNR. Iar cel mai de pret capital al BNR a fost si probabil ca a ramas increderea, considera guvernatorul BNR.

Eugeniu Carada a sprijinit in plan practic demersurile prim-ministrului I.C. Bratianu de a infiinta Banca Nationala. A fost direct implicat in fabricarea in Franta a hartiei necesare imprimarii biletelor BNR si imprimarea actiunilor si titlurilor nominative ale BNR la Londra. Totodata, a fost implicat in cumpararea de la Paris a masinilor tipografice necesare Imprimeriei BNR, dar si in elaborarea regulamentelor BNR.

Una dintre convingerile lui Carada, de-a lungul activitatii sale pe taramul bancar, a fost aceea ca doar o banca nationala solida si independenta de interesele politicianiste de moment poate asigura dezvoltarea Romaniei pe toate planurile.

Fondatorul BNR, Eugeniu Carada, a fost si jurnalist, deseori impulsiv, petrecand o perioada indelungata in redactia ziarului Romanul, a mai amintit Mugur Isarescu.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.