Solutia pentru scaderea facturii la incalzire – distributia pe orizontala

Distributia pe orizontala se realizeaza prin montarea unor noi coloane pe scara blocului, cu racorduri individuale, robinete de izolare si contoare de energie termica pentru fiecare apartament (asemanator cu instalatiile de gaz individuale).

In interiorul locuintei, instalatiile de incalzire sunt identice cu cele utilizate de posesorii centralelor termice. Fiecare apartament este contorizat separat, astfel incat clientii isi gestioneaza singuri consumul si valoarea facturii de incalzire.

Noua instalatie este realizata din polipropilena, cu o rata mica de transfer termic spre exterior, fiind izolata suplimentar cu componente flexibile speciale pentru reducerea la minimum a pierderilor de energie termica.

Avantaje

Principalul avantaj este acela ca factura de energie termica a fiecarui consumator scade semnificativ, in unele cazuri chiar si la o treime fata de valorile anterioare. Scaderea este determinata in primul rand de disparitia pierderilor din subsol si de pe coloanele vechi de incalzire. Proprietarii isi gestioneaza singuri consumul de energie termica si astfel se elimina risipa. Pentru fiecare apartament se factureaza consumul exact si nu mai exista posibilitatea ca cineva sa plateasca un consum nedeclarat al altui vecin. De asemeni, in blocurile cu distributie pe orizontala, pentru apartamentele nebransate la reteaua centralizata, se elimina plata pentru caldura degajata de instalațiile comune. Trebuie precizat ca valoarea facturii la incalzire, pentru toti consumatorii, este influentata substantial si de izolatia exterioara a imobilului.  

Costuri

Realizarea instalatiei de distributie pe orizontala costa mai putin de jumatate din valoarea unei investitii intr-o centrala termica si se amortizeaza, doar din diferenta de pret, in doi sau trei ani, adica de trei ori mai repede. Totodata, durata de viata a unei astfel de instalatii este cu mult mai mare decat a unei centrale pe gaz si nici nu are nevoie de verificari periodice obligatorii, autorizari speciale sau lucrari de service.

Parerea consumatorilor

Consumatorii racordati la sistemul centralizat din blocurile cu distributie pe orizontala spun ca, pentru ei, factura la incalzire nu mai reprezinta o problema. Ei recunosc ca aceasta este cea mai ieftina, sigura si confortabila solutie de incalzire a locuintei, doar ca nu a fost suficient promovata pana acum. Exista exemple de scari de bloc, unde proprietarii si-au facut instalatie de distributie pe orizontala, contribuind inclusiv cei care detin centrale individuale. Motivul – centralele acestora sunt la limita duratei de functionare si nu doresc sa-si cumpere altele. Asta cu atat mai mult cu cat s-au convins deja ca, folosind noul sistem, vor ajunge sa plateasca mai putin pentru incalzire decat in prezent. In municipul Botosani exista in acest moment 14 scari de bloc cu instalatii de distributie pe orizontala pentru incalzire si apa calda menajera.

comunicat de presa

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.