Activele fondurilor suverane ale emiratului Qatar au depasit 100 de miliarde de dolari, potrivit unui oficial al autoritatii pentru investitii de la Doha, Hussein al-Abdullah, citat de AFP.
Qatar a acumulat surplusuri bugetare ca urmare a resurselor de gaze naturale si petrol si a cresterii pretului energiei la nivel mondial, potrivit Mediafax.
Intrebat daca activele fondurilor au depasit 100 de miliarde de dolari, Abdullah a afirmat: „mult mai mult”, fara a oferi cifre.
Fondurile investesc banii acumulati in active din strainatate, mai ales in Franta, precum Total, unde Qatar are o participatie de 3%, sau grupul LVMH, unde detine 1%.
Emiratul a preluat si clubul de fotbal Paris Saint-Germain (PSG), este cel mai mare actionar la grupul media Lagarde, cu peste 10%, are 5% din Veolia Environnement si 5,6% din grupul de constructii Vinci.
Marea Britanie este, de asemenea, foarte atragatoare pentru emiratul arab. Inaltata deasupra Londrei, cladirea Shard, cea mai inalta din Europa atunci vand va fi gata, este un monument din sticla, otel si de ambitie. Dar este si cel mai reprezentativ simbol al dominatiei Qatarului asupra Marii Britanii.
In estul Londrei, Qatarul detine intregul cartier financiar Canary Wharf, cladirile apartinand in majoritate grupului Songbird Estates. Cand Barclays a avut probleme financiare, Qatar Investment Authority (QIA – un vehicul infiintat in 2005 prin care emiratul isi plaseaza resursele in diverse tipuri de investitii) a devenit principalul actionar al centrului financiar al Londrei.
Dincolo de Stratford, se ridica Satul Olimpic, iar dupa terminarea jocurilor, in vara acestui an, QIA il va prelua, de asemenea, si pe acesta. Totodata, cel mai exclusivist magazin din Londra – The Harrods, dar si cel mai scump complex de locuinte – Hyde Park sunt detinute tot de emiratul Qatar.
Fond suveran cu zeci de miliarde de dolari in portofoliu, QIA a investit deja 10 miliarde de lire sterline in Marea Britanie, mult mai mult decat planuise initial.