Sute de cărți funciare eliberate gratuit proprietarilor de terenuri agricole

Aproape 800 de cărți funciare au fost eliberate gratuit la începutul acestui an, pentru proprietarii terenurilor agricole din patru unități administrative din județul Botoșani, în cadrul Programului Național de Cadastru și Carte Funciară 2015-2023 (PNCCF). Lucrările de cadastru general au fost finanțate din veniturile proprii ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), prin Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Botoșani.

Cele 722 de imobile sunt primele înregistrate în acest an de către OCPI Botoșani, în sistemul integrat de cadastru și carte funciară și aparțin locuitorilor din municipiul Botoșani, comunele Cândești, Bălușeni și Pomârla. Cărțile funciare urmează să fie eliberate de primării în perioada imediat următoare. Lucrările, contractate în anul 2019 și derulate în anul 2020, au vizat o suprafață totală de 308,04 de hectare. 

De asemenea, se mai află în procedura de afișare la sediul primăriilor documentele tehnice ale cadastrului realizate în sectoarele cadastrale nr. 8 din municipiul Botoșani, nr. 17 din comuna Leorda și nr. 84, 85 din comuna Șendriceni a căror recepție va fi efectuată după data de 07.03.2021, iar ca lucrări depuse la OCPI spre verificare mai sunt cele din unitățile administrativ-teritoriale Suharău cu un număr de  7 sectoarele cadastrale și Trușești cu un număr de 3 sectoarele cadastrale  

Totodată sunt în derulare și lucrări de înregistrare sistematică la nivel de UAT, în comunele Mihai Eminescu și Vlădeni, finanțarea acestor servicii fiind asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, în cadrul Proiectului major „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”. 

 În anul 2021, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară lansează o nouă etapă de finanţare (etapa VII) pentru înregistrarea sistematică a imobilelor pe sectoare cadastrale, de care, la nivelul județului vor beneficia 73 de unităţi administrativ-teritoriale (UAT) eligibile. Fiecare dintre acestea va primi câte 160.000 lei pentru înregistrarea gratuită a proprietăţilor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară.

Obiectivul principal al PNCCF este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri și apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. PNCCF este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, dar și din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional, în cuantum de aproximativ 312 milioane de euro.

De asemenea, în cadrul acestui proiect, altă sursă de finanțare poate fi bugetul local.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.