Taifunul Donald dă fiori economiei europene

BIRCH RUN, MI - AUGUST 11: Republican presidential candidate Donald Trump speaks at a press conference before delivering the keynote address at the Genesee and Saginaw Republican Party Lincoln Day Event August 11, 2015 in Birch Run, Michigan. This is Trump's first campaign event since his Republican debate last week. (Photo by Bill Pugliano/Getty Images)

După un început de an situat la limita intrării în recesiune, și o creștere de doar 0,2% în trimestrul al treilea, perspectivele economiei germane rămân negative, afectând-o inclusiv pe cea a României.

Declanșarea unui război comercial între Statele Unite și Europa, după obținerea de către Donald Trump a unui nou mandat la Casa Albă, va afecta în principal exporturile auto germane, au făcut ca indicele aşteptărilor economice, măsurat de institutul ZEW, să scadă în noiembrie la 7,4 puncte de la 13,1 în octombrie.

O astfel de evoluție va avea consecințe grave asupra economiei românești, având în vedere existența a numeroase companii care sunt implicate în domeniul auto, care s-ar putea închide sau limita producția.

Să nu uităm semnalul de alarmă tras de guvernatorul BNR în privința inflației și a deficitului extern care se ridică la 8% din PIB. Iar posibilitatea atingerea parității între euro și dolar va avea efecte negative prin scumpirea materiilor prime, în primul rând a celor energetice, care se va reflecta în creșterea prețurilor.

Folosirea cursului de către BNR drept principal instrument în lupta cu inflația limitează aprecierea euro, care este așteptat de mai bine de doi ani să treacă pragul de 5 lei, inclusiv de Comisia Națională de Prognoză care vedea în prognoza sa de vară un curs mediu de schimb de 4,98 lei, în 2024, respectiv unul de 5,03 lei, în 2025.

Media euro a urcat miercuri de la 4,9761 la 4,9764 lei iar culoarul de tranzacționare a stagnat la 4,976-4,977 lei.

Miercuri, a apărut un prim semnal din partea dealerilor bancari, după declarația lui Mugur Isărescu că o nouă reducere a dobânzii de referință mai are de așteptat. Astfel, indicele ROBOR la 12 luni a crescut după două luni de la 5,64 la 5,65%. Indicele la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 5,55%, iar cel la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 5,59%.

Situația în care se află economia europeană și faptul că actuala coaliție de guvernare din Germania condusă de social-democraţi a anunțat organizarea de alegeri federale anticipate în februarie 2025, după demiterea ministrului liberal de finanțe, au determinat deprecierea euro la 1,0593-1,0644 dolari, față de 1,0938 dolari, înainte de anunțarea victoriei republicanilor din SUA. În piața locală, media monedei americane a crescut marginal de la 4,6867 la 4,6879 lei.

Cursul francului elvețian a scăzut la 5,3062 lei iar cel al lirei sterline la 5,9723 lei.

Prețul gramului de aur a urcat la 393,4124 lei, după ce metalul galben a urcat la 2.596,80-2.619,40 dolari/uncie.

Media monedelor din regiune se aprecia la jumătatea săptămânii la 408,90 forinți/euro, respectiv 4,3416 zloți/euro.

Bitcoin a atins marți noaptea un vârf de 89.832 dolari și se menținea în jurul acestei valori după scurtă scădere spre 86.200 dolari. Ethereum fluctua între 3.122 și 3.288 dolari.

Radu GEORGESCU

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.