TAXELE si IMPOZITELE introduse sau marite de GUVERNUL PONTA! (Vezi lista)

Taxa pe divortul amiabil, impozitul de 16% si CAS-ul pe laptele, ouale, mierea si alte produse ale micilor producatori agricoli, coplata la iesirea din spital sau „taxa” pe haina de blana sau pe iaht sunt doar cateva dintre noile biruri impuse de Guvenul Ponta in acest an. Celelalte, deja existente, au fost marite.

Toate aceste taxe sunt sunt prevazute in Codul Fiscal, care, din mai 2012, a fost modificat de 14 ori, ceea ce inseamna in medie o data pe luna, scrie gandul.info.

Toate aceste modificari s-au facut in sensul cresterii acestora. Exceptie, face doar taxa pe valoarea adaugata la paine.

Vor fi „taxate” toate categoriile de contribuabili, incepand de la micii fermieri, pana la posesorii de iahturi sau automobile de teren cu motoare de peste 3.000 de cmc.

Nici divortul amiabil nu mai este gratuit incepand din acest an. Astfel ca Legea 127/2013 privind aprobarea OUG nr. 121/2011 stabileste o taxa de 500 de lei pentru cuplurile care decid sa se desparta pe cale amiabila prin intermediul ofiterului starii civile. Taxa se va plati la primarie.

Noile taxe si majorarea altora existente se explica prin „foamea de bani” de la bugetul de stat, sunt de parere consultantii fiscali contactati de ziarul gandul.info.

Lista taxe si impozite noi si majorate in 2013

1. Persoanele fizice care detin mai mult de 3 capete de vaci si bivolite, peste 9 capete de ovine si caprine, peste 5 capete de porc pentru ingrasat, peste 49 de familii de albine si peste 99  pe capete de pasari de curte vor plati un impozit de 16% si CAS pe veniturile din cresterea si exploatarea animalelor si din valorificarea produselor de origine animala.

2. Persoanele fizice care detin peste 2 ha de cereale, plante oleaginoase, cartofi, sfecla de zahar si hamei pe rod, peste 1,5 ha de leguminoase pentru boabe si pomi pe rod, peste 1 ha de tutun, peste 0,5 ha vie pe rod si legume in camp, peste 0,3 ha de flori si plante ornamentale si peste 0,2 ha de legume in spatii protejate vor plati, de asemenea, un impozit de 16% si CAS pe veniturile din cresterea si exploatarea animalelor si din valorificarea produselor de origine animala.

3. Persoanele fizice care obtin venituri considerate dividende, reprezentand sume platite de societate pentru bunurile sau serviciile furnizate in favoarea asociatilor, daca plata este facuta de catre persoana juridica in folosul personal al acestuia vor plati impozit de 16% pe veniturile considerate dividende.

4. Persoanele fizice care obtin venituri din silvicultura si piscicultura vor plati impozit de 16% si CAS.

5. Orice angajat care primeste o diurna pe perioada delegarii mai mare de peste 2,5 ori decat nivelul stabilit pentru personalul institutiilor publice va achita un impozit pe venit si CAS la indemnizatia si orice alte sume de aceeasi natura primite de toti angajatii pe perioada delegarii, pentru partea care depaseste limita de 2,5 ori nivelul stabilit pentru personalul institutiilor publice.

6. Berea se va scumpi dupa ce Guvernul a introdus o acciza suplimentara de 10 euro/hl de produs la berea din amestecul cu bauturi nealcoolice, la care ponderea gradelor Plato este mai mica de 30%.

7. O noua taxa a fost introdusa pentru bauturile fermentate, si anume o acciza suplimentara de 25 euro/hl de produs pentru bauturile fermentate, altele decat bere si vinuri, la care ponderea de alcool absolut provenita din fermentarea exclusiva a fructelor, sucurilor de fructe si sucurilor concentrate de fructe este mai mica de 50%.

8. Acciza pentru bijuterii din aur si/sau din platina, cu exceptia verighetelor: acciza de 1 euro/gram pentru bijuteriile cu pana la 14k si de 2 euro/gram pentru cele peste 14k.

9. Hainele de blana vor costa mai mult. Statul a decis sa introduca o acciza pentru confectii din blanuri naturale: acciza cuprinsa intre 50 si 1.200 euro/bucata, in functie de costul de achizitie al blanurilor.

10. Pasionatii de iahturi vor scoate mai multi bani din buzunare. Acciza pentru iahturi si alte nave si ambarcatiuni cu sau fara motor pentru agrement, cu exceptia celor destinate utilizarii in sportul de performanta va fi de 500 euro/metru liniar pentru iahturile si navele care au lungimea egala sau mai mare de 8 metri si acciza 10 euro/CP  pentru navele cu motor peste 100 de cai-putere.

11. A fost introdusa si o noua acciza pentru autoturisme si autoturisme de teren, inclusiv cele importate sau achizitionate intracomunitar, noi sau rulate, a caror capacitate  cilindrica este mai mare sau egala cu 3.000 cm3: acciza de 1 euro/cm3.

12. Acciza pentru arme de vanatoare si arme de uz personal, altele decat cele de uz militar sau de uz sportiv: acciza cuprinsa intre 50 si 1.500 euro/bucata, in functie de costul de achizitie al armelor

13. Acciza pentru cartuse cu glont si alte tipuri de munitie pentru armele prevazute anterior: acciza cuprinsa intre 0,1 si 0,4 euro/bucata in functie de costul de achizitie.

14. Taxa speciala de 0,5% aplicata veniturilor obtinute din exploatarea resurselor naturale, altele decat gazele naturale.

15. Guvernul a decis aplicarea unei taxe de 60% asupra veniturilor suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale de catre operatorii economici care desfasoara cumulativ activitati de extractie si comercializare.

16. Energia electrica si gazele se vor scumpi. Taxa pe monopolurile naturale (energie electrica si gaze naturale), in valoare de 0,1 lei/MWh pentru energia transportata catre sistemele de distributie, de 0,75 lei/MWh in cazul cantitatii distribuite si de 0,85 lei/MWh pentru cantitatea transportata numai prin sistemul de transport.

17. La categoria „alte taxe locale”, Guvernul a aprobat introducerea unei taxei pentru indeplinirea procedurii de divort pe cale administrativa. Taxa a fost stabilita la 500 lei si va reprezenta venit la bugetul local.

18. In ianuarie a.c., primariile au primit dreptul – prin Ordonanta Guvernului nr. 8 din 2013 – sa indexeze valoarea taxelor si impozitelor locale din 2013, iar multe au profitat de acest lucru pentru a majora darile pe care le plateste populatia.

19. Dupa 3 ani de amanari, de la 1 aprilie a intrat in vigoare coplata in sistemul sanitar. Bolnavii vor achita la externare intre 5 si 10 lei, in functie de spitalul unde vor fi ingrijiti.

20. La inceputul lunii februarie Guvernul Romaniei a emis Ordonanta de Guvern 9/20013, privind inmatricularea autoturismelor noi sau second hand pe teritoriul Romaniei. Taxa pe timbru de mediu este mai mare cu zece la suta fata de vechea taxa de poluare.

21. Taxele judiciare de timbru sunt datorate de catre toate persoanele fizice si juridice si reprezinta plata serviciilor prestate de catre instantele judecatoresti, precum si de catre Ministerul Justitiei si Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru a fost publicata in Monitorul Oficial din 29 iunie 2013.

22. Acciza pentru bere majorata de la 0,748 euro/hl/grad Plato la 0,8228 euro/hl/grad Plato

23. Acciza pentru berea realizata de micii producatori majorata de la 0,43 euro/hl/grad Plato la 0,473 euro/hl/grad Plato.

24. Acciza specifica la tigarete majorata de la 53,18 euro/1.000 tigarete la 56,71 euro/1.000 tigarete.

25. Cota majorata de impozit, de 50%, pentru veniturile din prestarea de servicii in Romania sau in afara Romaniei, dividende, dobanzi, comisioane, redevente si din exercitarea unei profesii libere platite intr-un stat cu care Romania nu are incheiat un instrument juridic in baza caruia sa se realizeze schimbul de informatii.

26. Accizele pentru alcool etilic majorate de la 750 euro/hl alcool pur la 1.000 euro/hl alcool pur.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.