Te simti nedreptatit de FISC? Iata cum ii poti CONTESTA DECIZIILE

In Monitorul Oficial s-a publicat un ordin ANAF ce adopta o noua procedura privind contestarea actelor administrativ fiscale, atraga atentia consultantii fiscali de la Benta Consult.

Aceasta procedura se aplica tuturor actelor administrative fiscale, ce nu impun in seama contribuabilului masuri asiguratorii sau de executare silita, acesta urmand procedura contestarii, conform art. 172 – 174 din Codul de procedura fiscala, precizeaza specialistii mentionati.

Iata cele mai importante prevederi:

• Orice persoana ce se considera lezata intr-un drept al sau, printr-un act administrativ fiscal, poate contesta aceasta masura. De asemenea, se poate contesta neemiterea unui act administrativ fiscal in termenul legal. Este obligatia contestatatului sa demonstreze lezarea suferita si dreptul incalcat.

• Contestatia se depune in forma scrisa, in original la organul fiscal emitent al actului administrativ fiscal supus contestarii. Aceasta trebuie semnata si stampilata de persoana juridica. Daca aceasta este depusa printr-un imputernicit/reprezentant, se necesita anexarea actului original ce atesta calitatea de imputernicit/reprezentant.

• Persoanele fizice ce depun contestatii vor semna aceste documente si vor anexa o copie a documentului de identitate.

• Daca organul fiscal constata ca o contestatie nu e depusa in original, va solicita contestatarului depunerea acesteia in original, prin scrisoare recomandata.

• Termenul in care se poate depune originalul contestatiei sau prezentarea documentelor in forma originala este de 5 zile de la comunicare.

• Daca o contestatie se depune din eroare la un alt organ fiscal, acesta are obligatia sa transmita contestatia catre organul fiscal competent in solutionare in termen de 5 zile de la depunere.

• Termenul de depunere a contestatiei este de 30 de zile libere.

• De exemplu, un act administrativ fiscal este comunicat unui contribuabil in data de 29 iunie. Cele 30 de zile incep sa curga din data de 30 iunie. Finalizarea celor 30 de zile se realizeaza in data de 29 iulie. Ultima zi de depunere a contestatiei este 30 iulie. Practic, capetele se exclud.

• Daca acest termen de 30 de zile se termina intr-o zi nelucratoare sau intr-o zi de sarbatoare legala, termenul se prelungeste pana la finele primei zile lucratoare celor de repaus.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.