Home Economie TEAPA celor 100.000 de locuri de munca nou-create de Guvernul Ponta

TEAPA celor 100.000 de locuri de munca nou-create de Guvernul Ponta

Datele Institutului National de Statistica (INS) arata ca, in luna iunie, somajul din Romania a atins cel mai inalt nivel din ultimii trei ani. In acelasi timp, numarul salariatilor din economie, atat cei platitori cat si cei care lucreaza „la negru”, este la fel cu cel de la inceputul anului 2004. Totodata, mediul privat nu are resurse pentru a finanta investitii majore care sa duca implicit si la cresterea numarului de noi locuri de munca. Si, in aceste conditii economice, Guvernul Ponta se lauda ca, in ultimul an, s-au creat 100.000 de locuri de munca.

Situatia economica din Romania nu permite mediului privat sa mai faca investitii, care ar fi dus, in mod automat, la crearea de noi locuri de munca. In acelasi timp, si in domeniul bugetar angajarile sunt blocate de legislatie, dar si de lipsa banilor in anumite domenii cum ar fi sanatate, invatamant, administratie publica.

Cu toate acestea, Guvernul sustine ca in ultimul an s-au creat 100.000 de noi locuri de munca.

Dar datele prezentate de Institutul National de Statistica (INS) arata ca o mare parte dintre acestea sunt in realitate locurile de munca din economia subterana care au inceput sa fie fiscalizate dupa perioada de criza in care tendinta era una opusa.

Membrii Guvernului Ponta sustin ca datele prezentate de INS, printre care si rata somajului (7,6%), nu sunt reale, iar numarul persoanelor fara locuri de munca a crescut in urma rezultatelor de la Bacalaureat.

Numarul somerilor „cu acte in regula”, respectiv a celora care s-au inregistrat la Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM), a ajuns la finele lunii iunie la peste 438.000 de persoane. Dintre ei, doar 31,7% beneficiaza de indemnizatie de somaj, reiese din datele ANOFM.

Specialistii din domeniul resurselor umane sustin ca piata fortei de munca „se misca”, insa numarul de noi locuri de munca este limitat din cauza absentei investitiilor.

„Mediul privat angajeaza, dar nu pe volume foarte mari. In primele luni de vara, pe fondul unui varf de productie s-au facut angajari. Majoritatea companiilor fac inlocuiri, nu au o crestere spectaculoasa de locuri de munca pentru ca nu s-au deschis linii noi de business sau investitii noi pentru care sa aiba nevoie de sute sau mii de oameni”, a declarat Oana Datki, country manager la Consulteam Romania pentru gandul.info.

Cei mai cautati sunt specialistii din domeniul IT sau financiar, precum si inginerii sau specialistii in vanzari, a mai adaugat aceasta.

La finele primului trimestru al acestui an, numarul de salariati din Romania, inclusiv personalul fortelor armate, angajatii din servicii si cei care lucreaza „la negru”, a fost de 6,140 de milioane de persoane, in scadere cu 46.000 de persoane fata de primele trei luni din 2012, reiese din datele INS.

Tot din datele Statisticii reiese ca in perioada martie 2012 – martie 2013, numarul salariatilor cu contracte de munca a crescut cu aproape 100.000 de persoane, de la 4,25 de milioane de persoane in primul trimestru din 2012, la 4,36 de milioane in 2013 (datele nu includ cadrele militare si persoanele care lucreaza in economia subterana, nefiscalizata).

Reiese astfel ca o parte dintre locurile de munca „nou-create” in ultimul an nu sunt, propriu-zis, noi, fiind vorba despre fiscalizarea unor posturi care inainte erau platite „la negru”.

Cu toate ca exista anumite domenii de nisa, in care continua sa se faca angajari, persoanele fara calificare sau cu o calificare redusa continua sa aiba foarte putine oportunitati pe piata muncii.

„Nu exista niciun indiciu serios care sa ne faca sa credem ca piata muncii va suporta o transformare spectaculoasa, perceptibila pentru publicul larg. Perceptia generala este cea de stagnare”, a declarat Viorel Ghete, managing partner BPI group pentru gandul.info.

In opinia sa, Romania nu se poate baza doar pe marile companii sau pe multinationale in ceea ce priveste crearea de noi locuri de munca deoarece strategia de resurse umane a acestora depinde de rezultatele si obiectivele de ansamblu ale grupurilor din care fac parte.

Peste 17.500 de absolventi, dintre care 16.200 din invatamantul liceal si post-liceal, 369 din invatamantul primar, gimnazial si profesional si 840 din invatamantul universitar, s-au inregistrat pana la jumatatea lunii iulie la ANOFM.

Ministerul Muncii sustine ca statul ii sustine pe acesti tineri.

„Solutii exista si le aplicam in fieare an, in fiecare luna, nu asa pompieristic dupa examene. Acum au fost angajati 450 de tineri din seriile anterioare. Ei au beneficiat de consiliere pentru angajare, au invatat cum sa-si faca un CV, cum sa se pregateasca pentru un interviu de angajare, au participat la cursuri de formare profesionala”, a declarat Ministrul Muncii Maria Campeanu pentru gandul.info.

„De asemenea, exista niste stimulente pentru angajatori: 500 de lei pentru absolventi de gimnaziu, 600 de lei pentru absolventi de liceu si 750 de lei pentru absolventi de studii superioare. Aceste stimulente se acord timp de 12 luni angajatorilor, cu conditia ca tinerii sa fie angajati pentru un an si jumatate, cu contract de munca”, a mai adaugat Maria Campeanu.

In primele cinci luni ale anului, peste 1.600 de absolventi au fost incadrati pe piata muncii prin subventionarea angajatorilor si alti 1.580 prin acordarea unor prime de incadrare, reiese din datele ANOFM.

Specialistii in recrutare sunt insa de parere ca cele mai mari oportunitati le au cei care reusesc sa obtina o diploma.

La finele anului trecut, Romania avea aproape jumatate de milion de someri inregistrati la ANOFM. Cei mai multi dintre ei, aproape 300.000 de persoane, nu mai beneficiau de indemnizatie.

Exit mobile version