UE: De la 1 ianuarie 2014, bancile vor fi mai puternice

Modificarile votate de Parlamentul European vor limita bonusurile bancherilor pentru a limita riscurile speculative, vor creste rezervele de capital pentru a ajuta bancile sa faca mai bine fata crizelor si vor intari supravegherea. Acest pachet de reforma a sistemului bancar din UE, cel mai cuprinzator de pana acum, are ca obiectiv si cresterea economica, prin facilitarea creditelor catre firmele mici, motorul economiei adevarate.

„Noul pachet de reguli reprezinta cea mai avansata reglementare in domeniul bancar din UE, de pana acum. Noul document de referinta pentru toate cele 8.200 de banci reprezinta piatra de temelie pe care uniunea bancara europeana trebuie sa se construiasca. Mecanismul unic de supraveghere va fi acoperisul acestei constructii. Trebuie acum sa adaugam peretii: cadrul de reglementare pentru banci si schemele de garantare a depozitelor. Rolul nostru de legislatori nu este sa reglementam nivele de salarizare. Regulile privind bonusurile bancherilor vor aduce corectitudine si transparenta si vor contribui la schimbari in cultura din sistemul bancar”, a spus a spus Othmar Karas (EPP, AT) raportorul pentru pachetul de reforme bancare.

Bonusurile bancherilor

Pentru a limita riscurile speculative, raportul dintre salariul de baza si bonusuri va fi 1:1, putand fi crescut la maximum 1:2 cu acordul a cel putin 66% din actionari detinatori a jumatate din actiuni sau a 75% din voturi daca nu exista cvorum.

Pentru a incuraja bancherii sa adopte o viziune pe termen lung, ei vor primi minimum 25% din orice bonus care depaseste 100% din salariu dupa cel putin cinci ani.

Cerinte de capital si rezerve

Bancile din UE vor fi obligate sa aiba un capital mai mare si de mai buna calitate ca rezerva pentru perioade dificile, respectiv minimum 8% capital de buna calitate, din care mai mult de jumatate trebuie sa fie de rangul 1, de cea mai buna calitate si cu cele mai mici riscuri (ceea ce reprezinta dublarea cerintei actuale de capital de rangul 1). Acest capital trebuie sa fie lichid intr-o masura rezonabila, adica sa poata fi convertit in numerar daca este nevoie sa fie platiti depozantii si creditorii in regim de urgenta.

Bancile vor fi obligate sa pastreze „o rezerva de conservare a capitalului” care sa absoarba pierderile si sa le protejeze capitalul, precum si „o rezerva de capital contra-ciclic” pentru a se asigura ca in perioade de crestere economica bancile acumuleaza suficient capital care sa le permita un flux de credite stabil in perioade de tensiune.

Imprumuturi pentru economia reala

Pentru a incuraja bancile sa crediteze intreprinderile mici si mijlocii (IMM-urile), noile reguli vor reduce riscul nominal care trebuie alocat acestor imprumuturi. Acest lucru va determina reducerea capitalului care trebuie pus in rezerva pentru a acoperi imprumuturile cu consecinte neplacute, astfel mai multi bani fiind disponibili pentru imprumuturi.

Transparenta si supraveghere

Noile prevederi legislative vor cere bancilor sa publice profiturile incasate, taxele platite si subventiile primite in fiecare tara, precum si cifrele de afaceri si numarul de angajati. Din 2014, aceste date vor fi comunicate Comisiei Europene, iar din 2015, vor fi publice in totalitate.

Bancile vor fi supravegheate de autoritatile competente din statele membre, in colaborare cu Autoritatea Bancara Europeana (EBA), ale carei puteri de supraveghere vor fi extinse.

Regulamentul si Directiva

Pachetul de reforme este compus din Regulamentul cerintelor de capital (CRR) si din a patra editie a Directivei privind cerintele de capital (CRD IV).

CRR introduce primul set de reguli de prudenta pentru banci in UE si va fi aplicat direct tuturor bancilor din statele membre in scopul de a asigura respectarea deplina, in toate statele membre, a standardelor internationale Basel III.

CRD IV permite statelor membre o anumita flexibilitate, de exemplu in ceea ce priveste dreptul de a cere bancilor din statul respectiv sa puna in rezerva mai mult capital decat se cere in legislatie, de exemplu pentru a proteja bancile in cazul scaderii dramatice a preturilor proprietatilor.

Ce urmeaza?

Noile reguli trebuie aprobate formal de Consiliul de ministri pentru a intra in vigoare de la 1 ianuarie 2014.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.