La nivel national, 36 de judete au semnat contracte de finantare pentru implementarea proiectelor „Sistem Integrat de Management al Deseurilor”. Dintre acestea, 14 au finalizat investitiile prevazute in proiect, printre care si judetul Botosani, doua sunt declarate functionale (Arges si Bistrita) iar restul sunt in diferite faze ale licitatiilor de atribuire a contractelor de delegare.
La Botosani, presedintele Consiliului Judetean Costica Macaleti a anuntat ca s-a semnat si ultimul contract colectare si transport a deseurilor.
In numele ADI Ecoproces, seful judetului si directorul societatii Urban SERV Simion Drelciuc au semnat contractul „Concesionarea serviciului public de colectare si transport a deseurilor municipale solide in judetul Botosani” – lot 4 Botosani.
Acest contract a fost ultimul din cele 6 contracte atribuite in cadrul Proiectului Sistem Integrat de Management al Deseurilor, situand judetul Botosani in primele 5 judete din tara care finalizeaza aceasta procedura.
Dupa semnarea contractelor, operatorii au la dispozitie o perioada de mobilizare de maxim 56 zile, perioada in care acestia trebuie sa obtina toate avizele si autorizatiile necesare si sa preia bunurile ce vor fi folosite in desfasurarea activitatii viitoare.
„Ma bucur ca judetul Botosani se afla printre primele judete din tara care finalizeaza aceasta procedura și va asigur ca instituția pe care o conduc, in colaborare cu ADI Ecoproces, va monitoriza activitatea de colectare, transport si depozitare, desfasurata de catre operatorii zonali. In calitate de presedinte al Consiliului Judetean Botosani, va garantez de toata disponibilitatea privind solutionarea problemelor aparute, pentru a putea asigura un serviciu de calitate destinat comunitatilor locale, in conditii de siguranta din punct de vedere al sanatatii populatiei si la un tarif in limita gradului de suportabilitate”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Botosani, Costica Macaleti.
Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea unui sistem durabil de gestionare a deseurilor cu reducerea impactului asupra mediului in Judetul Botosani, prin imbunatatirea serviciului de gestionare a deseurilor si reducerea numarului de depozite neconforme existente, in conformitate cu practicile si politicile Uniunii Europene.
In cadrul proiectului sunt incluse urmatoarele componente:
– colectarea selectiva a deseurilor (cuprinzand platforme de colectare, dotate cu pubele si euro-containere pentru colectarea separata a deseurilor reziduale si a materialelor reciclabile, precum si unitati de compostare individuala in gospodarii pentru deseurile biodegradabile);
– construirea unui depozit conform (prima celula, cu o capacitate de 0.95 milioane tone) la Stauceni;
– construirea unei statii de sortare cu capacitatea de 24.500 t/an la Stauceni;
– construirea a doua statii de transfer la Saveni si stefanesti si extinderea statiilor de transfer de la Dorohoi si Flamanzi;
– inchiderea si reabilitarea a doua depozite urbane neconforme (Botosani si Dorohoi);
– furnizarea de vehicule pentru colectarea si transportul deseurilor menajere;
– asistenta tehnica pentru supervizarea lucrarilor si a contractelor de furnizare;
– verificarea Proiectelor Tehnice;
– suport consultanta pentru UIP si constientizare publica;
asistenta tehnica pe durata executiei lucrarilor de constructii;
auditarea proiectului.
Valoarea totala a proiectului: 143.068.697 lei fara TVA
Valoarea de deviz final: 110.498.513,76 lei fara TVA