Un nou an de depreciere pentru leu

Tendinta de apreciere a dolarului american din ultimii ani, le-a imprimat monedelor din regiune o directie de scadere fata de cea europeana.

Euro a incheiat anul cu o medie de 4,5411 lei, maxim care nu a mai fost atins din 10 ianuarie 2014, mai mult cu 1,38 bani fata de sfârsitul lui 2015.

Ultima saptamana din 2016 a fost una agitata, culoarul de tranzactionare largindu-se la 4,5290 – 4,5490 lei si cu cotatii de de 4,538 – 4,5410 la inchiderea pietei.

Dolarul american a incheiat anul la 4,3033 lei, mai sus cu 15,56 bani comparativ cu sfarsitul lui 2015, dupa ce a atins in 28 decembrie maximul sau istoric de 4,3504 lei.

Media monedei elvetiene, care a incheiat anul la 1,07 franci/euro, a fost stabilita vinerea trecuta la 4,2245 lei, in crestere cu 4,88 bani fata de finalul lui 2015.

Evolutia din acest an a raportului euro/leu va fi influentata pe plan intern de masurile economice si fiscale care vor fi luate de noul guvern, dintre care unele pot fi nesustenabile dar populiste, ceea ce va nemultumi investitorii. Conform Comisiei Nationale de Prognoza, euro va avea in 2017 o medie anuala de 4,46 lei iar dolarul una de 3,99 lei.

Conform proiectiei din noiembrie realizata de CNP cresterea PIB din acest an va fi de 4,3% insa mai multe analize prevad o incetinire la 4% sau chiar sub acest prag. Aceasta in conditiile in care consumul, cel mai important motor al economiei din ultimii ani, isi va reduce viteza. Potrivit estimarilor BNR, rata anuala a inflatiei va fi de -0,4% la finalul lui 2016, dar va creste la sfarsitul acestui an la 2,1%.

Principalul factor extern este modul in care Rezerva Federala americana va gestiona politica sa monetara in primul din cei patru ani ai noii Administratii Trump. De altfel, majorarea din decembrie a dobanzii-cheie cu 0,25% s-a reflectat in deprecieri ale monedelor emergente ca o consecinta a iesirilor de capital speculativ.

Principalele pericole din Europa sunt reprezentate de starea precara a sistemului bancar italian, care este „ingreunat” de credite neperformante estimate la peste 300 miliarde euro, cat si de alegerile electorale care vor avea loc in mai multe tari din zona euro (Italia, Germania, Franta si Olanda) care se pot transforma in noi Exit-uri.

Dolarul american a inregistrat al patrulea an consecutiv de crestere fata de un cos comun al principalelor sase valute, indicele lui incheind 2016 cu un salt de 3,6%. Insa au existat momente in care avansul luat a fost de peste 6%.

Volatilitatea din ultima sedinta a lui 2016 a fost una ridicata, 1,0484 – 1,0653 dolari, pietele inchizandu-se la 1,0518 dolari. A fost o evolutie normala, in care investitorii si-au marcat profiturile obtinute pe seama aprecierii dolarului.

Urmatoarea jumatate de an ar putea aduce, dupa mai bine de 14 ani, paritatea dintre euro si dolar. Masura este necesara pentru a ajuta economia zonei euro sa-si revina prin ieftinirea exporturilor.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.