Vacanța pentru LEU s-a sfârșit

Începutul acestei săptămâni ar putea aduce un nou maxim istoric pentru euro, ultimul, de 4,6599 lei, fiind atins în 16 ianuarie.

Evoluția leului a fost influențată de proiecțiile negative ale BNR, care în ultimul său raport asupra inflației estimează o scădere puternică a creșterii economice, la un nivel de 4%. În Raport, banca centrală anticipează „decelerarea notabilă a creșterii economice în 2018, marcată de evoluțiile nefavorabile din trimestrul I, inclusiv în contextul diminuării încrederii agenților economici”. Reamintim că PSD și-a construit proiectul de buget pentru acest an pe o creștere a PIB de 5,5%.

O veste bună a venit din partea INS care a anunțat o decelerare a creșterii prețurilor în iulie la 4,56%, după ce rata lunară a inflației din iunie a fost de 5,4%.

Însă principala cauză a deprecierii leului a fost reprezentată de prăbușirea rublei și a lirei turcești.

Dacă scăderea monedei ruse, de la începutul săptămânii, s-a temperat, în schimb cea turcească a trimis în jos inclusiv piețele bursiere europene, datorită expunerii marilor instituții financiare la băncile turcești, un semnal de alarmă fiind tras chiar de BCE, care a transmis că este „îngrijorată”.

Ultima „vinovată” este Administația Trump care a anunțat creșterea tarifelor de import pe oțel și aluminiu făcute din Turcia, iar lira a ajuns la o depreciere de circa 35% față de dolar de la începutul anului. La finalul perioadei, moneda turcească a pierdut 18%, cea mai mare scădere din 2001, când a avut loc precedenta criză financiară.

Președintele Recep Tayyip Erdogan, unul dintre idolii celor care conduc PSD, a ținut un discurs prin care a îndemnat cetățenii turci să vândă aurul, euro și dolari pe care îi dețin și să îi schimbe în lire, chemând în ajutor și Divinitatea!

Revenind pe plan local, violențele de la mitingul Diasporei vor afecta parcursul leului, investitorii temându-se că vor apare schimbări politice.

Cursul euro a început perioada cu o medie de 4,6250 lei și a încheiat-o cu una de 4,6567 lei, într-o ședință în care tranzacțiile s-au realizat în culoarul 4,653-4,66 lei.

Media dolarului american a urcat de la 4 la 4,4,0594 lei, cotațiile de vineri atingând un vârf de 4,088 lei.

La sfârșitul peroadei, moneda elvețiană s-a apreciat, urmare a crizei create de sistemul financiar din Turcia, până la 1,134 franci/euro, iar media a urcat la 4,0811 lei, cel mai ridicat nivel începând cu 26 iulie 2017.

Perechea euro/dolar a scăzut vineri până la 1,1388 dolari, minim care nu a mai fost atins din iulie 2017. Moneda unică valora 1,1411 dolari, la închiderea piețelor americane.

Indicele compozit al bitcoin calculat de Bloomberg a încheiat perioada 6.391,66 dolari dolari, mai jos cu circa 1.000 dolari față de finalul săptămânii precedente..

Analiza cuprinde perioada 6-10 august.

Radu GEORGESCU

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.