Gazele naturale sunt mai scumpe de astazi. Comitetul de Reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei a aprobat majorarea cu 8% a pretului gazelor naturale pentru consumatorii casnici si cu 3% pentru cei noncasnici, potrivit unei informari a ANRE. Nu va fi singura scumpire a gazelor de anul acesta. In octombrie va fi o noua crestere de pret la gazele naturale.
Amenzile de circulatie sunt mai mari
Explicatia pentru aceasta majorare a amenzilor se leaga de cresterea salariului minim, care de la 1 iulie este de 800 de lei. Amenzile contraventionale se stabilesc in cuantumul determinat de valoarea numarului punctelor-amenda aplicate. Un punct-amenda reprezinta valoric 10% din salariul minim brut pe economie, potrivit Codului Rutier.
Astfel ca, de la 1 iulie, nu va fi amenda mai mica de 160 de lei, sanctiunea putand ajunge pana la 1.600 lei. La persoanele juridice, amenzile vor porni de la 1.680 de lei si vor ajunge pana la 8.000 de lei.
Dupa gravitatea contraventiilor, sanctiunile sunt ierarhizate pe mai multe clase, cu punctele-amenda corespunzatoare:
• clasa I: 2 sau 3 puncte-amenda;
• clasa a II-a: 4 sau 5 puncte-amenda;
• clasa a III-a: de la 6 la 8 puncte-amenda;
• clasa a IV-a: de la 9 la 20 puncte-amenda;
• clasa a V-a: de la 21 la 100 puncte-amenda (Sanctiunile prevazute la clasa a V-a se aplica numai persoanelor juridice).
Amenzile vor fi incadrate, prin urmare, astfel:
• de 160 sau 240 de lei (clasa I);
• de 320 sau 400 de lei (clasa a II);
• cuprinse intre 480 si 640 de lei (clasa a III-a);
• cuprinse intre 720 si 1600 de lei (clasa a IV-a);
• cuprinse intre 1680 si 8000 de lei (clasa a V-a).
Circulatia cu autoturism cu inspectie tehnica periodica (ITP) expirata poate aduce unei persoane fizice cea mai mare amenda. La fel si in cazul transportarii pe locurile din fata a copiilor mai mici de 12 ani sau folosirea in circulatia pe drumurile publice a dispozitivelor anti-radar.
Cu pana la 20 de puncte-amenda (1600 de lei) se sanctioneaza:
• refuzul de a permite imobilizarea vehiculului sau verificarea tehnica a acestuia;
• conducerea pe drumurile publice a unui vehicul fara a avea montata una dintre placutele cu numarul de inmatriculare ori daca placutele nu sunt fixate in locurile special destinate;
• depasirea cu 41-50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv.
Amenda maxima de pana la 1600 de lei, dar si suspendarea dreptului de a conduce autoturisme pentru 90 de zile se aplica pentru:
• conducerea sub influenta bauturilor alcoolice, daca fapta nu constituie, potrivit legii, infractiune (conducerea unui autovehicul de catre o persoana care are o imbibatia alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange este considerata infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani);
• neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferata cand barierele sau semibarierele sunt coborate ori in curs de coborare sau cand semnalele cu lumini rosii si/sau sonore sunt in functiune;
• depasirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise.
In unele localitati, creste si pretul la apa
Pe langa actualizarea cu rata inflatiei, cresterea tarifului la apa va fi cu 10 la suta, iar la serviul de canalizare cu 25 la suta. Sefii operatorului de apa considera ca daca vor apa mai buna, este cazul ca botosanenii sa scoata mai multi bani din buzunare pentru sustinerea acestor servicii.
Se pregatesc si taxe mai mari
Este vorba de taxa de timbru, care se va majora chiar si de 25 de ori, scrie Mediafax. Dispare timbrul judiciar, dar va fi introdusa obligativitatea achitarii taxelor de timbru pentru unele categorii de cereri care in prezent sunt scutite de la plata. Sunt schimbari aflate deocamdata in proiect, dar decidentii considera ca este momentul sa se aduca astfel de „actualizari” pentru ca taxele judiciare de timbru ar fi ramas la nivelul stabilit in anul 1997, actualizat in anul 2010 prin aplicarea indicelui de inflatie.
Ca exemplu, de la 4 lei, taxa pentru cererile de recuzare in materie civila ajunge la 100 de lei, de la 39 lei la 200 lei pentru cererea de divort (intemeiata pe dispozitiile articolului 373, lit a din Codul de procedura civila), respectiv 100 lei (pentru cererea de divort intemeiata pe dispozitiile art. 373, lit. b) si c), de la 39 lei la 100 lei pentru actiunile formulate in domeniul dreptului de autor si de inventator si de la 10 lei la 50 lei pentru cererile de suspendare a executarii silite.
Daca in prezent nu se plateste taxa dde timbru pentru unele cereri, acest lucru se va schimba. Un exemplu in acest sens este cererea privind stabilirea si acordarea de despagubiri pentru daunele morale aduse onoarei, demnitatii sau reputatiei unei persoane fizice, care va fi taxata cu 100 lei. Va fi taxata si plangerea impotriva procesului verbal de constatare si sanctionare a contraventiei, cu 20 lei.