Anunțul a venit din partea șefului APIA, Adrian Pintea, și se referă la eșantionul de control.
Dacă anul trecut, ministrul agriculturii, Petre Daea, promitea fermierilor care au fost an după an în eșantionul de control că nu vor mai fi incluși pe această listă neagră, anul acesta veștile nu sunt deloc bune.
Acum pregătim campania 2018, eșantioanele de control sunt transmise către județe, declară Adrian Pintea, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
Șeful APIA știe că sunt fermieri care au acest ghinion ani la rând, de parcă ar fi pedepsiți, dar în ciuda protestelor, este posibil ca acești fermieri să fie și în eșantionul de control stabilit pentru anul de cerere 2018.
„Referitor la controlul pe teren începem eșantioanele de control, direcția IT prin biroul de specialitate lucrează, „macină” la ele, fiecare județ va primi eșantionul de control la începutul lunii iulie, atât la vegeta,l cât și la zootehnic. Fiecare coleg din cele 42 de centre județe își dorește un eșantion cât de mic și eu mi-aș dori să fie cât de mic, dar sunt anumite reguli foarte stricte în care CE spune că trebuie să ai minimum 5%, dar se ține cont și de ratele de eroare din anul anterior sau de calitatea muncii pe care ai făcut-o când ai făcut acele cereri”, a mai spus Adrian Pintea.
Eșantionul de control se face în calculator, unde se bagă anumite criterii, în primul rând pe analiza de risc și aleatoriu. Ce înseamnă analiza de risc? Poate fi și un fermier foarte mic, pentru că este la limita eligibilității și prezintă un risc. Dacă are sub un hectar sau strict un hectar, categoric îl vede sistemul ca un risc. De asemenea, și fermierul foarte mare prezintă un risc, pentru că are milioane de lei de luat de pe o suprafață foarte mare.
Veșnic au fost discuții că sunt fermieri care ies în fiecare an la control. Dar este posibil să iasă ani la rând în eșantionul de control, declară șeful APIA.
Adrian Pintea îi liniștește pe fermierii care au ghinionul să cadă în eșantionul de control, an de an, că nu sunt verificați pe aceleași scheme de plată. Dacă asta poate fi o consolare.
De exemplu, un fermier care a depus la APIA cerere pe 500 de hectare, iar anul următor are 502 hectare, pentru că a mai cumpărat sau a concesionat, automat sistemul îl vede ca fermier nou sau anul acesta având cu siguranță 500 de hectare are foarte multe scheme. El într-un an a fost verificat pe trei scheme, în alt an pe alte trei. Deci, nu iese în fiecare an pe aceleași scheme.
„În plus, este o reglementare europeană care spune că toată lumea, nu există fermier care să nu intre în calupul acesta de verificare. Toată populația de fermieri este obligatoriu să intre în hora asta. Atât pe vegetal cât și pe animal, toți cei 867.000 de fermieri. Toată vara facem controlul, iar la 1 octombrie acesta trebuie să fie finalizat. Între 1 și 15 octombrie se introduc rapoartele în sistem, astfel încât să se poată începe autorizarea la plata în avans, în data de 16 octombrie, iar din 1 decembrie plata finală”, a mai adăugat Adrian Pintea.
Până la această oră, APIA nu a comunicat nimic oficial cu privire la numărul de fermieri care sunt incluși în eșantionul de control 2018.