Vesti bune pentru APICULTORI!

Pana la data de 15 august 2017, la APIA - Centrul judetean Botosani se depun Cererile de plata pentru accesarea Programului National Apicol in anul 2017

In cadrul Programului National Apicol se va acord un sprijin financiar pentru o perioada de doi ani. Aproximativ jumatate din fonduri sunt asigurate de Uniunea Europeana.

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) – Centrul judetean Botosani, informeaza ca, in data de 4 iulie a.c., s-a publicat in Monitorul Oficial nr.516, Hotararea de Guvern nr. 443 privind aprobarea Programului National Apicol pentru perioada 2017-2019 a normelor de aplicare, precum si a valorii sprijinului financiar.

Astfel, pana la data de 15 august 2017, la APIA – Centrul judetean Botosani se depun Cererile de plata pentru accesarea Programului National Apicol (PNA) in anul 2017.

Beneficiarii Programului sunt:

1. apicultorii (personae fizice, personae juridice, personae fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale) pentru actiunile:

– combaterea agresorilor si a bolilor specifice stupilor, in special a varoozei;

– rationalizarea transhumantei;

– masuri de asistenta pentru repopularea septelului apicol.

2. cooperativele agricole recunoscute conform legislatiei in vigoare, numai pentru actiunea de asistenta tehnica pentru apicultori si organizatiile de apicultori.

Obiectivul Programului il constituie imbunatatirea productiei si comercializarii produselor apicole prin:

– acordarea de sprijin financiar apicultorilor pentru achizitionarea de: medicamente pentru tratarea varoozei si nosemozei, de colectoare de polen, colectoare de propolis, uscator de polen sau incalzit ormiere, de matci, si/sau familii de albine, de cutii in vederea reformarii cutiilor uzate in urma deplasarii acestora in pastoral;

– acordarea de sprijin financiar cooperativelor agricole pentru achizitionarea de: maturator, centrifuga, topitor de ceara cu abur din inox.

Valoarea sprijinului financiar alocat Programului National Apicol pentru perioada 2017-2019, este de 97.626 mii lei, din care suma de 48.813 mii lei reprezinta contributia Uniunii Europene la programele apicole nationale, potrivit prevederilor Deciziei Comisiei Europene nr. 1102 din 5 iulie 2016 de aprobare a programelor nationale de imbunatatire a productiei si comercializarii produselor apicole, distribuita astfel:

pentru anul 2017: 32.542 mii lei;

pentru anul 2018: 32.542 mii lei;

pentru anul 2019: 32.542 mii lei.

Informatiile necesare accesarii PNA 2017 sunt disponibile pe site-ul institutiei, la adresa: www.apia.org.ro.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.