Romanii muncesc cel mai mult din Europa, daca este sa luam in considerare datele unui studiu realizat de Eurofound, si topul tarilor cu cea mai scurta saptamana de lucru, realizat de CNN Money.
Asadar, romanii muncesc, in medie, 41,2 ore pe saptamana, asa cum arata situatia realizata pe baza datelor din 2012. In ceea ce priveste salariul mediu, acesta este de doar 518 euro, brut pe luna.
Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) a contribuit, cu datele furnizate, la realizarea topului in care romanii ies in evidenta cu cea mai lunga saptamana de lucru.
Iata topul dupa cat de lunga este saptamana de lucru, dar si salariile:
Olanda
– Ore lucrate (nr. mediu) pe saptamana: 29
– Salariul mediu anual: 47.000 de dolari
Danemarca:
– Ore lucrate pe saptamana: 33
– Salariul mediu anual: 46.000 de dolari
Norvegia:
– Ore lucrate pe saptamana: 33
– Salariul mediu anual: 44.000 de dolari
Irlanda:
– Ore lucrate pe saptamana: 34
– Salariul mediu anual: 51.000 de dolari
Germania:
– Ore lucrate pe saptamana: 35
– Salariul mediu anual: 40.000 de dolari
Elvetia:
– Ore lucrate pe saptamana: 35
– Salariul mediu anual: 50.000 de dolari
Belgia:
– Ore lucrate pe saptamana: 35
– Salariul mediu anual: 44.000 de dolari
Suedia:
– Ore lucrate pe saptamana: 36
– Salariul mediu anual: 38.000 de dolari
Italia:
– Ore lucrate pe saptamana: 36
– Salariul mediu anual: 34.000 de dolari
Interesanta este politica muncii din fiecare aceste tari. Astfel, legislatia olandeza promoveaza un echilibru intre munca si viata privata. Sunt protejati angajatii cu jumatate de norma.
La danezi, programul de lucru este flexibil si durata concediului de odihna este generoasa. Au cinci saptamani de concediu platit in fiecare an. Ajutoarele de somaj pot dura pana la doi ani.
In Germania, contractele de munca cu jumatate de norma sunt frecvente.
Iar daca ne referim la elvetieni, acestia muncesc putine ore pe saptamana, aproximativ o treime fiind angajati cu jumatate de norma, iar salariile le sunt printre cele mai mari din Europa.
Belgienii au parte, din partea statului, de o grija aparte pentru a nu ajunge la epuizare din cauza muncii. Este cunoscut ca tocmai din acest considerent fiecare angajat belgian are dreptul, de-a lungul activitatii sale, la o pauza de un an, timp in care primeste indemnizatie de la stat.
Suedezii au sindicate puternice care au obtinut prin negocieri colective o saptamana de lucru mai scurta, cu program flexibil, atat in sistemul bugetar, cat si in privat.
In Italia, angajatorii sunt sanctionati daca salariatii lor sunt pusi sa lucreze peste limita legala.