Vin ZILE GRELE pentru PFA in 2016 ! Ce POVERI FISCALE li se pregatesc

Guvernul Ponta arata multa darnicie din bugetul statului pentru o serie de  categorii sociale, insa loveste in micii intreprinzatori, in cei care incearca din greu sa se mentina pe piata, sa plateasca darile la stat, sa-si castige existenta fara a sta cu mana intinsa la ajutoare sociale, cum fac multi din cei favorizati de actualul executiv.

Asadar, se pregateste o lovitura pentru PFA. Este vorba de un proiect de lege ce prevede o taxare mai grea pentru PFA, scrie capital.ro. Pe langa asta, se prevede si inasprirea conditiilor de incadrare pentru PFA, din Codul fiscal. Se mai pregateste si limitarea autorizarii PFA la trei clase de activitate si interzicerea colaborarii cu persoane fizice. 
 
Autoritatile vor sa reduca numarul persoanelor fizice autorizate. ANAF contabiliza, in aceasta vara, circa 560 de mii de PFA.
 
Ce reglementari aspre vor impovara PFA ?
 
Din 2016, contributia de asigurari sociale (CAS) devine obligatorie pentru toate Persoanele Fizice Autorizate (PFA), chiar daca au sau nu salariu, pensie sau indemnizatii. CAS de 10,5% se va plati la venitul net efectiv realizat, si nu ca in prezent la o baza aleasa de PFA, dar nu la mai putin de 35% din salariul mediu brut lunar. Prin urmare, daca acum PFA trebuie sa achite CAS, intrucat nu are alte venituri (de tipul salariu, pensie, somaj etc), de 10,5% calculata la 35% din salariul mediu brut (respectiv la 35% din 2.415 lei, adica 10,5% din 845 lei pe luna), de anul viitor va achita 10,5% din venitul efectiv realizat. In schimb, daca venitul net efectiv realizat e sub 35% din salariul mediu brut lunar, CAS se va calcula la aceasta suma.
 
Astfel, rata de taxare este de 21,5%, acum, insemnand 16% (impozit pe venit) plus 5,5% (contributia de asigurari de sanatate). Din 2016 va urca la 32%, insemnand 21,5% plus 10,5%.
 
Salariul mediu brut de anul viitor anuntat de Comisia de Prognoza este de 2.755 lei. In acest caz, lunar , PFA vor plati cel putin CAS de 10,5% la 35% din acest salariu (35%*2755 lei = 964 lei). Efcetiv, suma minima pentru CAS va fi de 101 lei lunar, mai scrie capital.ro.
 
Exemplu
 
In prezent, la un venit net lunar de 1.000 lei, PFA care are si alte venituri (salariu, pensie etc) plateste impozit pe venit de 190 lei si CASS de 69 lei, in total 259 lei. In 2016, va plati suplimentar 105 lei pentru CAS.
 
La aceasta crestere a impozitarii, se va adauga si o crestere a chiriilor.
 
De anul viitor, PFA care sunt inregistrate in casele proprietate personala risca impozit pentru acestea de pana la de 20 de ori mai mari. 
 
Risc de reincadrare ca salarii si penalitati duble
 
De anul viitor, Codul fiscal prevede si criterii noi pentru tratamentul fiscal al activitatilor independente. PFA trebuie sa indeplineasca cel putin patru din cele sapte conditii pentru ca veniturile sa nu fie reincadrate, in cazul unui control fiscal, ca salarii, cu plata tuturor taxelor si contributiilor, precum si a dobanzilor si penalitatilor de intarziere. Iar acestea din urma nu sunt deloc de neglijat. Din 2016, se aplica si o noua penalitate de nedeclarare care ajunge la 29,2% pe an (0,08% pe zi). In prezent, accesoriile totale sunt de 18,25% pe an, iar, din 2016, vor fi de 40,15%. Cele sapte criterii sunt:
 
– persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii, precum si a programului de lucru;
– persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti;
– riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfasoara activitatea;
– activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfasoara;
– activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii intelectuale si/sau a prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii;
– persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective;
– persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane in conditiile legii.
 
Limitare la autorizare
 
Totodata, un proiect de lege care vizeaza PFA este in Camera deputatilor si prevede limitarea autorizarii la trei clase activitate. 
PFA ar trebui, in cazul in care legea va fi votata, sa isi actualizeze clasele de activitate, in caz contrar urmand sa fie radiate de la registrul comertului. Alte modificari sunt: PFA nu vor putea sa mai colaboreze cu persoane fizice, ci trebuie sa aiba relatii contractuale cu acestea si, de asemenea, sa aiba maximum trei angajati, mai scrie capital.ro.
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.