Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a scos la iveala numarul mare de reclamatii depuse de romani la adresa unor firme de asigurari, cele mai multe nemultumiri fiind legate de aspecte privind politele obligatorii de raspundere civila auto (RCA). ASF a mentionat si firmele care au adunat cele mai multe nemultumiri de la clienti.
Aproape 20.000 de reclamatii (mai exact 19.828) s-au primit in 2014, referitor la serviciile oferite de firmele de asigurare din Romania. Majoritatea fac referire la politele obligatorii de raspundere civila auto (RCA)
Conducerea ASF precizeaza si faptul ca Euroins si Astra, doua dintre cele patru firme care domina piata RCA, au primit, anul trecut 7638 de reclamatii la ASF, ceea ce reprezinta aproape 57% din totalul petitiilor trimise catre autoritate.
„Aspectul cel mai des reclamat de catre petenti in anul 2014 a fost neplata/plata partiala a despagubirilor/valorilor de rascumparare solicitate de catre asigurati/pagubiti (12.073 de cazuri), acestea reprezentand un procent de 95% din total. Printre alte aspecte sesizate s-au numarat si solicitari de recalculare a valorii despagubirilor, respectiv nerespectarea conditiilor contractuale/normelor RCA. Din cele 12.073 petitii prin care s-a reclamat neplata despagubirilor au fost solutionate favorabil petentilor 8.995 cazuri, reprezentand 75% din total, dupa cum urmeaza: prin plata integrala (64% din total) sau plata partiala (11% din total) a despagubirilor solicitate.”, arata ASF, intr-un comunicat.
Trei dintre cele patru companii care domina piata RCA traiesc aproape exclusiv din vanzarea acestui produs, fapt care le face extrem de vulnerabile la socuri.
Concret, Carpatica si Euroins au un portofoliu in cadrul caruia politele obligatorii de raspundere civila auto au o pondere care se apropie de 90%, in timp ce primele brute subscrise pe RCA reprezinta in jur de 65% din vanzarile Astra si peste 83% din cele ale City Insurance, arata datele Insurance Profile.
Preturile practicate de aceste companii sunt si de trei ori mai mici decat cele aplicate de celalte firme de asigurare, insa tot societatile respective sunt si cele mai reclamate din Romania, adunand mai bine de 70% din totalul petitiilor primite de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).
Aceste companii inregistreaza de asemenea niveluri ale ratei combinate a daunei mult peste media pietei, ceea ce inseamna, teoretic, ca, atat timp cat isi indeplinesc obligatiile de plata, isi asuma pierderi substantiale din vanzarea de RCA.