​EURO a crescut de la începutul anului cu aproape 3%

Leul s-a depreciat față de euro, în noiembrie cu aproape 1% și cu circa 2,8% comparativ cu finalul lui 2016, ca o consecință a Revoluției Fiscale declanșate de PSD-ALDE, care a provocat nemulțumiri ale mediului de afaceri și sindical.

Creșterea inflației și a deficitului comercial au fost ale surse majore care au pus presiune pe leu, euro atingând în 21 noiembrie maximul istoric de 4,6551 lei iar cotațiile au atins un vârf de 4,664 lei.

Tranzacțiile din ultima ședință a lunii trecute s-au realizat între 4,638 și 4,647 lei, media fiind stabilită la 4,6422 lei. În cele două zile de minivacanță cotațiile de pe piețele internaționale au scăzut de la 4,6470 la 4,63 lei.

Pentru a încetini adâncirea deficitului comercial, BNR a decis să lase cursul mai „liber” ceea ce a stârnit furia premierului PSD, răspunsul bancii centrale fiind unul destul de dur. De altfel, guvernatorul BNR a repetat încă de la începutul lunii ca leul nu are spațiu de apreciere.

În timp ce Comisia Națională de Prognoză mizează pe o medie anuală a euro în 2018 de 4,55 lei, pe de altă parte analiștii grupati în CFA România anticipează o scădere a leului, valoarea medie a euro fiind estimată pentru orizontul de 6 luni la 4,6421, respectiv la 4,6817 pentru cel de 12 luni.

Cursul dolarului american a pierdut luna trecută circa 0,9%, finalul lui noiembrie aducând o medie de 3,9188 lei, cotațiile din piață fluctuând între 3,906 și 3,926 lei. Tendința depreciativă pe care o cunoaște dolarul față de euro ar putea sa aducă o scădere a cursului în zilele următoare. Comparativ cu finalul anului trecut moneda americană a pierdut aproape un procent.

Moneda elvețiană a crescut în noiembrie cu 0,55%. Ea a încheiat luna la 3,9808 lei, mai jos cu circa 0,6% comparativ cu finalul anului trecut. Trebuie remarcat faptul ca în data de 1 decembrie francul s-a depreciat la 1,1737 unități/euro, cel mai scăzut nivel începând cu mijlocul lunii ianuarie 2015.

La finalul lunii, indicele ROBOR la trei luni atingea un nou maxim al ultimilor mai bine de trei ani de 2,20%, la fel ca și cel la șase luni care a urcat la 2,34%. La rândul lor indicii la nouă și 12 luni au urcat la 2,35%, respectiv 2,38%.

Perechea euro/dolar a fluctuat între 1,1810 și 1,1957 dolari, maxim al ultimelor două luni și jumătate.

La finalul perioadei tranzacțiile de pe piețele internaționale s-au realizat între 1,1851 și 1,1940 dolari, cu închiderea burselor americane la 1,1890 dolari.

Moneda americană a fost afectată de scandalul care implică administrația Trump, după ce Michael Flynn, fostul consilier al președintelui american, a acceptat că a mințit în ancheta privind interferența Moscovei în alegerile prezidențiale americane.

Analiza cuprinde perioada 27 noiembrie – 1 decembrie​.

Radu GEORGESCU

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.