BREXIT final. Ce urmează

Parlamentul European a aprobat cu 621 de voturi acordul de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană pe 31 ianuarie, la ora 24.00. A fost un proces îndelungat și foarte complex care a început pe 23 iunie 2016, atunci când cetățenii britanici au votat cu o majoritate foarte îngustă, de 51,9%, scoaterea țării lor din UE pe fondul unei campanii agresive și dominate de fake news.

Atât pentru UE, cât și pentru UK vor urma câțiva ani de căutări și de redefiniri ale propriilor identități și idealuri. Uniunea Europeană are în față oportunitatea de a se reinventa prin Conferința privind viitorul Europei care va începe pe 9 mai 2020 și care ar trebui să vină la capătul a doi ani de dezbateri cu propuneri concrete, inclusiv de modificare a Tratatelor, care să o apropie de cetățeni, să transparentizeze modul de luare a deciziilor, dar și să stabilească dacă avem nevoie de mai multă integrare în special în domenii sensibile cum este apărarea.

De partea cealaltă, lucrurile sunt chiar mai complicate. Marea Britanie a fost victima unei campanii de demonizare a Uniunii Europene întinse pe zeci de ani, care a funcționat ca picătura chinezească. Pariul pe care și l-au asumat cei care au promovat ieșirea din UE este acela că, separat, UK va fi liberă să încheie acorduri comerciale sau să stopeze imigrația și astfel să prospere. Numai că devine din ce în ce mai evident că acest plan este deja iluzoriu, în condițiile în care previziunile economice indică o scădere abruptă a PIB-ului, puterile comerciale sunt mai puțin atrase de o Mare Britanie „independentă” decât de una europeană și, chiar mai important, separarea de UE repune pe tapet problema secesiunii Scoției, o țară care a votat covârșitor pro-UE.

Sper ca rezultatul acestor căutări să fie acela în care atât Marea Britanie, cât și UE să realizeze că locul lor e împreună, într-o familie europeană mai integrată și mai unită. UE are nevoie de UK și UK are nevoie de UE pentru ca împreună să poată avea o șansă de a conta pe viitor pe o scenă internațională care e din ce în ce mai competitivă pe fondul ascensiunii țărilor asiatice.

Până atunci, Brexitul va rămâne una dintre cele mai mari greșeli politice din istorie.

Alin MITUȚA

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.