Cincinalurile morții

Să fim bine înțeleși, pentru toate aceste drame, vinovăția morală și de drept este a politicienilor care au alterat – prin decizii de neînțeles – și ultima brumă de funcționalitate existentă în statul numit România.

2010 – șase bebeluși mureau și alți cinci erau răniți într-un incendiu declanșat la Maternitatea Giulești.

2105 – 64 de oameni mureau și alți 186 erau răniți într-un incendiu izbucnit în clubul Colectiv.

2020 – 10 pacienți care erau internați în Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț au murit într-un incendiu a cărui cauză exactă urmează să fie stabilită.

Sunt date marcate cu negru în istoria recentă a României, date care amintesc de evenimente nefericite cauzate de incompentența, corupția și cinismul clase politice. Să fim bine înțeleși, pentru toate aceste drame, vinovăția morală și de drept este a politicienilor care au alterat – prin decizii de neînțeles – și ultima brumă de funcționalitate existentă în statul numit România.

Și totuși, dincolo de tragismul situației, cinismul celor care ne conduc frizează patologicul. Citim cu stupoare declarațiile unui vremelnic ministru care ne spune că „…suntem toți vinovați în această țară, nu doar sistemul medical și autoritățile locale…”.

Da, domnule ministru Tătaru, într-un fel aveți dreptate dacă privim lucrurile în ansamblu: pentru că și noi, cetățenii acestei țări suntem vinovați.

Suntem vinovați pentru că nu am mers cu toții la București în iunie 1990, pentru a opri intervenția brutală a minerilor și pentru a cere ca punctul 8 al Proclamației de la Timișoara să fie respectat.

Suntem vinovați pentru că am continuat să muncim și să ne plătim impozitele și taxele, sperând că va fi de ajuns pentru a scoate țara din sărăcie.

Suntem vinovați pentru că am plecat din țară cu milioanele, în loc să ieșim în stradă și să vă cerem socoteală pentru îngroparea economiei românești.

Suntem vinovați pentru că votăm mereu „răul mai mic” (aceeași Mărie cu altă pălărie, în fapt), nădăjduind că lucrurile se vor schimba în bine.

Suntem vinovați pentru că vă răbdăm de 30 de ani, iar unii dintre noi continuă chiar să aibă încredere în dumneavoastră. 

Noi, cetățenii acestei țări suntem vinovați pentru multe, individual și colectiv, domnule ministru. Dar în cazul de față, vina vă aparține exclusiv dumneavoastră, conducătorilor noștri, domnule Tătaru.

Încercarea de vă dilua vina, aruncând-o în mod paușal într-o mare a uitării colective din care nimeni nu va mai fi capabil să identifice adevărații responsabili, este jenantă. 

Starea în care se află domeniul sănătății și, de fapt, cam toate domeniile din România, reprezintă o consecință directă a modului în care dumneavoastră și colegii dumneavoastră ați înțeles să conduceți această țară.

Și pentru că tot veni vorba de colegi, aștept să urmați exemplul colegului dumneavoastră de clasă politică ajutătoare – domnul Victor Ponta – și să vă prezentați demisia.

Găsirea unui acar Păun ar fi doar o măsură paliativă, dar atitudinea dumneavoastră nu ne dă motive de optimism în ce privește însănătoșirea veridică.

De la conducătorul statului nu mai putem aștepta nimic bun, domnia sa demonstrând până acum că singura măsură pe care o cunoaște este dubla măsură.

Societatea civilă, la rândul ei, este amorțită și pare receptivă doar la stimuli de servici(i) și incapabilă să reprezinte cu adevărat societatea românească. Sau poate că tocmai aceasta este drama noastră, că societatea civilă reprezintă prea bine societatea românească: divizată și polarizată excesiv de factorul politic.

Nu ne mai rămâne decât să ne rugăm la Bunul Dumnezeu să ne aibă în pază și să nu suferim vreun accident. Pentru că în România și o simplă cădere pe gânduri poate fi fatală…

Ionuț-Bogdan Cărăușu

Foto credit:

Zf.ro, gandul.ro, Exploziv TV Neamț Facebook.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.