2016 aduce MODIFICARI la TAXE, IMPOZITE si PRETURI! CE va fi MAI SCUMP si CE va fi MAI IEFTIN

Produse si servicii mai ieftine, dar si scumpiri la unele impozite – cu astfel de modificari pe plan financiar incepe anul 2016 !

Scaderea cotei TVA la 20%, iar in unele cazuri la 9% si chiar 5%, dar si reducerea impozitului pe dividende la 5%, sunt schimbarile binevenite pentru romani. Reducerea TVA ar trebui sa se vada in scadrerea preturilor la multe produse si servicii. O ieftinire de circa 3,3%, ar trebui sa se produca la multe din servicii si produse. 
 
Noile reglementari privind Codul Fiscal si Codul de procedura fiscala au fost votate de Camera Deputatilor in ultima sedinta, din 22 decembrie, si au fost promulgate de presedintele Iohannis, intrand in vigoare incepand de pe pe 1 ianuarie 2016.
 
Incepand cu ieftinirea benzinei si a motorinei, cu cea a apei potabile si aproduselor alimentare, lista scaderilor de pret ar trebui sa fie destul de lunga, insa in multe situatii comerciantii decid daca schimba sau nu preturile la raft.
 
Dasca ne referim la produsele accizabile, in randul carora se afla benzina, motorina, energia electrica, gazul natural, dar si produse precum alcoolul si tigarile, cafeaua, unele bijuterii, confectii din blanuri si iahturi, trebuie precizat ca in 2016 cursul de schimb in functie de care ar urma sa se calculeze acciza va fi cel utilizat in 2014, adica 4,7380 lei/euro. La carburanti si energia electrica acciza ramane la acelasi nivel, insa la tigarete va creste. Codul Fiscal nou prevede eliminarea accizei pentru cateva produse, cum sunt : cafeaua, blanurile si iahturile. La  bauturile alcoolice acciza scade cu aproximativ 30%.
 
Ar trebui ca in 2016 sa fie mai ieftine biletele la cinematografe si muzee, sa se ieftineasca si cartile, ziarele si revistele.
 
TVA de 9% se aplica si la medicamente, hoteluri, alimente, restaurante si catering, dar si la furnizarea de apa.
 
Pentru persoanele juridice anul 2016 aduce o scadere a impozitului pe dividende, de la 16% la 5%. 
 
Pentru microintreprinderi a fost majorat plafonul de venituri impozabile in care trebuie sa se incadreze, de la 65.000 de euro la 100.000 de euro. De asemenea impozitarea se face diferentiat, in functie de numarul de salariati. Cel mai mic impozit platesc microintreprinderile cu doi sau mai multi angajati : 1% . In cazul in care exista un singur angajat, impozitul este de 2%, iar pentru microintreprinderile fara angajati impozitul este de 3%.
 
Sscumpirile vizeaza impozitele pe locuinte si terenuri. Autoritatile locale au in 2016 posibilitatea de a majora impozitele pentru cladirile rezidentiale, mai ales pentru cele in care se desfasoara activitati economic, dar si impozitul pe cladirile si terenurile neingrijite, cu pana la 500%. 
 
Pentru cladirile utilizate exclusiv ca locuinte, impozitarea se va face cu 0,08%-0,2% din baza impozabila a apartamentului, primariile avand posibilitatea sa stabileasca cota de impozitare, in acest interval. Utilizarea in activitati economice a locuintei aduce o crestere a impozitului de cel putin doua ori si de cel mult 13 ori.
 

Societatile care detin in proprietate constructii trebuie sa depuna, de asemenea, o declaratie speciala de impunere, urmand sa plateasca in 2016 un impozit de 0,08-0,2% din valoarea impozabila a constructiilor rezidentiale pe care le detin si de 0,2-1,3% din cea a constructiilor nerezidentiale. Reevaluarea acestora se face la fiecare 3 ani, iar in lipsa acesteia cotele de impozitare cresc la 5%.

 
Potrivit mediafax.ro, la PFA se introduce plata obligatorie a contributiei individuala pentru pensie, de 10,5% din venitul net realizat, dar plafonata la un nivel anual de maximum cinci salarii medii pe economie. Asta chiar daca persoana respectiva are deja calitatea de salariat la un alt angajator. Si, daca PFA vrea sa beneficieze de pensia intreaga, mai trebuie sa achite statului si contributia de 15,8% din veniturile obtinute, asadar cat plateste un angajator. 
 
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.