PRETUL la GAZE, la un pas de MAJORARE!

Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), Niculae Havrilet, a declarat, cu ocazia unei dezbateri de specialitate organizate vineri, 20 martie, ca va urma o modificare a calendarului de liberalizare a pretului gazelor. In acest context, se prefigureaza o crestere a pretului  gazelor naturale pentru populatie, peste doar cateva luni.

Se vorbeste de o crestere cu 6-7%, de la 1 iulie 2015, in urma discutiilor pe care ANRE le va avea cu reprezentantii Fondului Monetar International si ai Comisiei Europene.

“Avem o hotarare de Guvern care expira la 1 iulie 2015. De la 1 iulie trebuie sa se dea alta hotarare de Guvern si sa se stabileasca preturile pentru etapele urmatoare ale aplicarii calendarului (de liberalizare a pretului gazelor, n.r.). Se pune problema sa modificam calendarul dupa evenimentele reale. Calendarul initial spunea ca se ajunge la 119 lei/MWh (la finalul etapei de liberalizare, n.r.), ori noi, pe piata libera, avem 90 lei/MWh si pretul are tendinta de scadere. Nu avem cum sa mai mergem peste nivelul pietei”, a explicat Niculae Havrilet.

Presedintele ANRE a precizat ca va fi intocmit un calendar de liberalizare a pretului la gaze prin care sa fie inlocuite previziunile din anul 2011 cu cele din prezent.

‘Vom face un alt calendar (de liberalizare a pretului la gaze, n.r.), la care sa inlocuim previziunile din anul 2011 cu cele de acum. Practic, nu mai ajunge pretul international (la gaze, n.r.) la 500 de dolari, cum era atunci. Se face o updatare. Am obtinut intre timp o valoare de piata, de 90 de lei/MWh. Ne asteptam ca, in timpul verii, sa ajunga sub acest nivel. Atunci, ne raportam pentru liberalizare sa ajungem la pretul liber de piata. Cand ajungem la pretul liber de piata, nu mai putem noi sa il controlam. Acum este 90 de lei/MWh pe piata libera”, a mai spus Niculae Havrilet.

Calendarul de liberalizare a pretului gazelor, convenit de catre Guvern cu Comisia Europeana, prevede incheierea acestui proces la 31 decembrie 2018, scrie agerpres.

O dezbatere privind optiunile Romaniei in discutiile la nivel european privind reformarea schemei de comercializare a drepturilor de emisii de gaze cu efect de sera si pozitia pe care o poate avea Romania in cadrul negocierilor europene pentru aceasta reforma este organizata, vineri, la Bucuresti.

Evenimentul face parte dintr-un proiect finantat prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.