Regina Elisabeta a II-a a decedat la vârsta de 96 de ani, după o domnie de 70 de ani.
Potrivit BBC, Prințul Charles și fiii săi, precum și alți membri ai familiei regale, au fost transportați de urgență în Scoția cu mai multe zboruri speciale ale Royal Air Force. Cele mai apropiate persoane de Regină i s-au aflat alături în ultimele sale clipe. Câteva ore mai devreme, în această după-amiază, medicii familiei regale au anunțat că starea de sănătate a Reginei Elisabeta se deteriorează rapid.
Regele Charles al III-lea, noul rege al Marii Britanii, a emis un comunicat în care evocă doliul familiei, „respectul și afecțiunea profundă cu care a fost atât de larg cuprinsă Regina”.
La 40 de minute după anunțul privind moartea Reginei Elisabeta a II-a, Regele Charles al III-lea, noul rege al Marii Britanii, a emis următoarea declarație:
„Moartea iubitei mele Mame, Majestatea Sa Regina, este un moment de cea mai mare tristețe pentru mine și toți membrii familiei mele.
Plângem profund trecerea în neființă a unui suveran prețuit și a unei mame mult iubite.
Știu că pierderea ei va fi resimțită profund în toată țara, în Regat și în Commonwealth și de nenumărați oameni din întreaga lume.
În această perioadă de doliu și schimbare, eu și familia mea vom fi mângâiați și susținuți de respectul și afecțiunea profundă cu care a fost atât de larg cuprinsă Regina”.
Anunțul publicat de Palatul Buckingham la ora 18.30, ora Londrei (20.30, ora României) face referire și la faptul că Regele (Charles) și Regina Consoartă (Camilla) vor rămâne la Balmoral peste noapte și se vor întoarce mâine la Londra. Anunțul implică succesiunea pe tron, produsă deja, în momentul decesului Reginei Elisabeta a II-a.
Marți, Liz Truss, noul prim-ministru al Marii Britanii, a călătorit în Scoția pentru a primi nominalizarea Reginei, dar de la acest eveniment au fost publicate doar poze.
Monarhia Britanică este una constituțională, iar rolul de lider al Reginei este departe de a fi unul formal. Regina este permanent informată în legătură cu problemele de stat și primește săptămânal în audiență pe prim-ministrul Coroanei, cu care discută deciziile de actualitate. Dincolo de acest aspect și de faptul că deciziile sunt luate de guvern și de parlament, la fel ca în orice altă țară democratică, Familia Regală poartă responsabilitatea de a fi un simbol inspirațional pentru toți cetățenii britanici.
Primul copil al ducelui și ducesei de York (deveniți ulterior Regele George al VI-lea și Regina-Mamă Elisabeta), viitoarea Regină Elisabeta a II-a s-a născut la 21 aprilie 1926, în Mayfair, Londra. Datorită apartenenței la familia regală, ea a avut parte de o educație privată, menită să o pregătească pentru viitorul rol de conducător al națiunii britanice.
A început să-și asume sarcini publice în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în cadrul Serviciului Teritorial Auxiliar. Elisabeta a II-a a urcat pe tronul Marii Britanii la vârsta de 25 de ani, în 1952, iar primul său premier desemnat a fost sir Winston Churchill. A domnit timp de 70 de ani, mai mult decât orice alt monarh britanic din istorie. A fost cel mai longeviv lider al timpurilor sale.
L-a cunoscut pe viitorul Prinț Philip în 1939, în timpul unui tur al Colegiului Naval Regal, Dartmouth, unde acesta studia la acea vreme. În 1947, cei doi și-au anunțat logodna, Prințul renunțând la numele de Mountbatten, pentru a păstra apelativul Casei Regale Windsor. Prințul Philip a decedat pe 9 aprilie 2021, la 99 de ani, iar trecerea sa în neființă a zguduit și sănătatea Reginei. Elisabeta a II-a și Philip au fost căsătoriți timp de 73 de ani. Împreună, cei doi au patru copii, Charles (Prinț de Wales), moștenitorul de drept al Coroanei, Anne (Prințesă Regală), Andrew (Duce de York) și Edward (Conte de Wessex).
În ultimul an, Regina Elisabeta a II-a a ratat mai multe evenimente la care obișnuia să participe. În luna mai 2022, pentru prima dată în ultimii 59 de ani, monarhul nu a ținut discursul care marchează începutul anului parlamentar, una dintre responsabilitățile ceremoniale ale Reginei. Anterior, Regina Elisabeta a ratat această ocazie doar de două ori în timpul domniei sale de 70 de ani, în 1959 și 1963, când a fost însărcinată.
Marțea trecută, pentru prima dată în cei 70 de ani de domnie, ceremonia prin care Regina Elisabeta a II-a desemnează noul premier a avut loc la Castelul Balmoral, iar nu la Palatul Buckingham. Fostul premier, Boris Johnson și succesorul acestuia, Liz Truss, au călătorit în Scoția, unde Regina a locuit în ultimele luni ale vieții sale.
Marea Britanie se pregătește pentru succesiunea la tron, o procedură care implică de la protocolul funeraliilor regale ale Reginei Elisabeta a II-a și până la schimbarea simbolurilor, a imnului, bancnotelor și monedelor, a pașapoartelor și a tuturor actelor oficiale.
Vineri seara, Regele Charles al III-lea va ține primul său discurs, ca rege.
Procedura schimbării regale este planificată de decenii și este cunoscută sub denumirea „London Bridge is down” (Podul Londrei a căzut). Palatul Buckingham a pus deja în mișcare aranjamentele pentru înmormântarea regală și succesiunea la tron. Aceasta din urmă de facto s-a și petrecut în momentul morții Reginei Elisabeta a II-a, Charles devenind rege.
Potrivit protocolului, decesul Reginei a fost anunțat (probabil) la câteva ore după, pentru că procedura prevede informarea prealabilă liderilor politici ai Marii Britanii, apoi ai celor 14 națiuni suverane care fac parte din Commonwealth, și abia apoi notificarea publică oficială. Aceasta a venit joi seara la ora 18.30, ora UK, dar comunicatul preciza că „Majestatea Sa a murit în pace la Balmoral, în această după amiază”, fără a preciza ora exactă a decesului.
Sicriul Reginei va fi pregătit pentru vizionare publică, astfel încât oamenii să își poată aduce omagiul, la Westminster Hall (parlamentul britanic) din Londra. În timpul ceremoniilor de înmormântare ale Regelui George al V-lea, în 1936, și ale reginei-mamă în 2002, membrii familiei regale au eliberat pentru scurt timp garda oficială pentru a păzi sicriele în ceea ce a fost numit „Priveghiul Prinților”. Este probabil ca un act similar să aibă loc la înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a.
Trupul Reginei Elisabeta a II-a va sta pe catafalc până în ziua înmormântării, care va avea loc cel mai târziu după 12 zile de la moartea ei. Având în vedere statutul Reginei și longevitatea acesteia, este probabil ca doliul național să fie mai lung decât cel în urma morții prințesei Diana, dar acest calendar va fi anunțat de Regele Charles, în primul său discurs de rege, în seara zilei de vineri.
Sicriul va fi apoi transportat la Westminster Abbey, lângă Parlament. Slujba va fi condusă de Justin Welby, arhiepiscopul de Canterbury și al doilea cel mai înalt personaj din Biserica Angliei (după monarh). Regina Elisabeta a II-a va fi înmormântată în capela memorială a Regelui George al VI-lea din Windsor, potrivit relatărilor din presa britanică, iar sicriul cu trupul Prințului Philip, care a murit la vârsta de 99 de ani pe 9 aprilie 2021, va fi mutat din Seiba Regală de sub Capela St. George lângă cel al Reginei.
Este de așteptat ca lideri politici de pe tot mapamondul să participe la înmormântare. Steagurile vor fi arborate în bernă până a doua zi după înmormântare, la ora 8 dimineața, conform îndrumărilor de la Greater London Lieutenancy, cu excepția Zilei Proclamării.
Ulterior, se va întruni și Consiliul de Aderare la Palatul St. James, pentru a declara oficial succesorul, deși Charles a devenit monarh din momentul morții Reginei Elisabeta. La Consiliul de Aderare vor fi prezenți, printre alții, consilieri privați, lorzi, primarul Londrei și înalți comisari ai anumitor țări din Commonwealth, aceasta fiind o procedură formală, rămasă în vigoare din vremea în care Regele Angliei era ales.
La consiliu, noul monarh va jura loialitate Parlamentului și Bisericii Angliei. Consiliul va emite, de asemenea, o „Proclamație de Aderare” care va fi citită în Ziua Proclamării, la scurt timp după moartea Reginei, la Londra, Edinburgh, Windsor, York și în alte orașe și sate din întreaga țară.
Membrii ambelor camere ale Parlamentului vor depune un nou jurământ de credință noului Rege, după care cele două camere vor suspenda ședințele până după înmormântarea oficială de stat.
La urcarea pe tron, monarhii își pot alege numele regal, iar Charles a făcut deja acest lucru aseară – Charles al III-lea. Soția sa Camilla, ducesa de Cornwall, va fi cunoscută drept Regina Consoartă. Fiul său William va deveni noul Prinț de Wales, preluând fosta titulatură a tatălui său și devenind el moștenitorul de drept al Coroanei. Ceremonia oficială de încoronare a lui Charlea al III-lea poate avea loc însă mult mai târziu, după o perioadă de doliu care poate dura până la un an.
Moneda și bancnotele britanice poartă imagini ale monarhului, iar portretele lui Charles vor fi în pregătire pentru imprimare. Totuși, întregul stoc de lire sterline aflate în circulație nu va fi înlocuit peste noapte, ci acest proces va dura câțiva ani.
Imnul național, în prezent „God Save The Queen”, va fi actualizat, cel mai probabil revenindu-se la vechile versuri „God Save The King”, așa cum a fost înainte ca Regina Elisabeta a II-a să urce pe tron. Ofițerii de poliție vor avea nevoie de uniforme noi, la fel ca și soldații, cu noile însemne regale, la fel și pașapoartele, ștampilele oficiale, cutiile poștale.