Apocalipsa va veni din Canada

apocalipsa

Cea mai mare amenintare la adresa omenirii vine din Canada.

Climatologul James E. Hansen, directorul NASA Goddard Institute for Space Studies, a publicat un articol in The New York Times,  in care trage un semnal de alarma referitor la un mare pericol la adresa omenirii.
Hansen a facut referire la nisipurile bituminoase din Canada care urmeaza sa fie exploatate pentru petrol. Consecintele exploatarii acestor resurse de petrol vor fi devastatoare, avertizeaza specialistul. „Daca in Canada se va aplica planul de exploatare, va fi «game over» in ceea ce priveste climatul”, a scris Hansen.
„Nisipurile bituminoase ale Canadei contin de doua ori mai mult dioxid de carbon decat a fost emis in urma folosirii petrolului in toata istoria omenirii. Daca vom exploata aceasta noua sursa de petrol la maxima sa capacitate si vom continua sa ardem resursele actuale de petrol, gaz natural si carbune, concentratia de dioxid de carbon in atmosfera va atinge in cele din urma niveluri mai mari decat in era Pliocena, acum 2,5 milioane de ani, cand nivelul oceanului planetar era cu 15,3 metri mai inalt decat astazi. Acest nivel al gazelor de sera ar garanta ca dezintegrarea calotelor glaciare ar cunoaste o accelerare iesita din comun. Oceanele s-ar ridica, distrugand orasele de coasta. Temperaturile la nivel global ar deveni insuportabile, iar 20%-50% dintre speciile de pe Terra ar disparea. Civilizatia insasi ar putea disparea”, avertizeaza Hansen.
Expertul spune ca aceste consecinte ar fi vizibile pe termen lung, insa consecintele pe termen scurt sunt deja vizibile sau vor fi in urmatorii ani. „Valurile de caldura inregistrate recent in Texas si in Rusia, precum si cel ce a lovit Europa in vara lui 2003, ucigand zeci de mii de oameni, nu au fost evenimente naturale, ci au fost provocate de schimbarile climatice cauzate de om”, spune Hansen, adaugand ca evenimentele climatice au fost prezise de el intr-un articol publicat in jurnalul Science in 1981.
„Daca tot ce spun suna apocaliptic, sa stiti ca este. De aceea este absolut necesar sa reducem in mod dramatic emisiile de carbon. Concentrarea dioxidului de carbon in atmosfera a crescut de la 280 parti pe milion (ppm) la 393 ppm in ultimii 150 de ani. Nisipurile bituminoase contin 240 de gigatone de carbon, suficient pentru a adauga 120 de ppm in atmosfera. Daca vom apela la acesti combustibili murdari, nu putem spera sa mentinem nivelul carbonului din aer la o concentratie mai mica de 500 ppm, caz in care le vom lasa copiilor nostri mostenire un sistem climatic ce nu mai poate fi controlat”, avertizeaza Hansen.
„Stiinta este clara. A sosit momentul ca politica sa o urmeze. Toate academiile stiintifice de pe Terra au confirmat ca incalzirea globala este reala, este provocata in mare parte de oameni si necesita sa actionam in mod urgent. Costul acestei actiuni creste pe masura ce o amanam – daca nu dorim sa fim considerati imorali de generatiile urmatoare si daca vrem sa evitam scenariul cel mai pesimist, acum este momentul sa actionam”, a concluzionat omul de stiinta.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.