Un renumit om de stiinta, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 1995, avertizeaza ca omenirea este in pragul unei catastrofe, unui „fapt ce nu s-a intamplat in milioane de ani”.
Mexicanul Mario Molina, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 1995, a avertizat ca exista o probabilitate de 1-5 ca temperatura Pamantului sa creasca cu cinci sau sase grade in urmatorii ani, daca va continua actuala tendinta a emisiilor de gaz cu efect de sera.
La cursul sustinut la Facultatea de Chimie de la Universitatea National Autonoma din Mexic (UNAM), profesorul in varsta de 71 de ani a considerat probabilitatea ca „foarte ingrijoratoare”. „Jucam ruleta ruseasca cu singura planeta pe care o avem”, iar daca temperatura creste la acest nivel, „fapt ce nu s-a intamplat in milioane de ani”, va avea consecinte catastrofale, a avertizat el.
„Nu va disparea omenirea, dar civilizatia si societatea asa cum o cunoastem, da”, a prognozat el. Acest lucru presupune nu doar costuri economice, ci si implicatii etice si morale. „Nu putem lasa generatiilor viitoare o planeta in care sa fie mai greu sa existe o calitate a vietii asa cum o avem astazi”, a declarat Mario Molina.
Cercetatorul a considerat ca problema este globala, avand in vedere ca societatile emit gaze care schimba compozitia chimica a atmosferei si care duc la modificarea climei, astfel incat el a lansat un apel pentru o schimbare inca de acum a directiei.
Protocolul de la Montreal, care a intrat in vigoare din 1989 si care prevede stabilirea de obiective privind reducerea productiei de substante ce afecteaza stratul de ozon, „demonstreaza ca omenirea se poate pune de acord pentru a rezolva probleme globale”, a reamintit Molina.