Blestemul Cernobilului inca lucreaza, dupa 30 de ani de la dezastru. Ce arata un recent studiu

Concluzie infioratoare dupa un recent studiu legat de „mostenirea” dezastrului de la Cernobil: apa, mancarea si chiar si lemnul de foc, in zona din apropierea centralei sunt contaminate cu izotopi radioactivi, relateaza Reuters.

Este vorba de un studiu comandat de Greenpeace. Criza economica din state precum Ucraina, Belarus si Rusia a dus si la reducerea sau incetarea programelor de testare a nivelului de radiatii din zonele afectate de explozia centralei nucleare de la Cernobal, din acest motiv a fost comandat un studiu care sa evidntieze care mai este situatia la ora actuala in zonele din apropierea centralei. 
 
„E in ceea ce mananca si beau”
 
Testele facute in numele Greenpeace au aratat ca nivelul de izotopi cesiu 137 si strontium 90 s-a diminuat intr-o oarecare masura la nivelul intregii regiuni, dar persista la un nivel ridicat in zonele impadurite.
 
In aceste conditii, populatia locala este supusa riscului de a se contamina involuntar, neconstientizand pericolul la care se expune.
 
Raportul „Cicatrici nucleare: Mostenirea durabila de la Cernobil si Fukushima”, intocmit de Greenpeace pe baza studiului recent realizat, arata ca „Ucraina nu mai dispune de fonduri suficiente pentru a finanta programele necesare pentru protectia publicului. Ceea ce inseamna ca expunerea la radiatii a populatiei care traieste in zonele afectate este asteptat sa creasca”.
 
Testele efectuate in zonele afectate din Ucraina, Belarus si Rusia au evidentiat ca in unele locuri, nivelul izotopilor radioactivi continuti de cerealele cultivate de localnici a crescut in loc sa scada.
 
Lapte contaminat
 
Din cereale, prin consum animal, izotopii trec apoi in laptele oferit ca hrana copiilor din zonele afectate de norul de praf radioactiv.
 
„Asa cum aceasta contaminare ii va insoti in deceniile care vor urma, asa vor veni si efectele asupra sanatatii lor. Mii de copii, chiar si cei nascuti astazi, la 30 de ani dupa tragedia de la Cernobil, sunt obligati sa bea lapte contaminat radioactiv”, au explicat expertii.
 
Ministrii Resurselor Naturale si ai Sanatatii din Rusia nu au comentat inca subiectul, asa cum nu au facut nici omologilor lor de la Sanatate, Agricultura si Protectia Mediului din Ucraina.
 
Saracia care a afectat populatia din Ucraina si Rusia ii forteaza pe localnici sa consume alimente contaminate, nivelul subventiilor pentru aceste produse fiind extrem de mic, au concluzionat reprezentantii Greenpeace.
 
Ca si la Cernobil, situatia de la Fukushima demonstreaza inabilitatea autoritatilor nipone de a gestiona situatia in cazul unui dezastru nuclear.
 
Decontaminarea zonelor s-a facut in mod impropriu, iar portiunile impadurite prezinta aceleasi simptome ca si cele din Ucraina, Rusia si Belarus.
 
„Pentru populatie, acestea vor reprezenta un risc care va dainui cateva decenii, daca nu chiar secole”, afirma studiul Greenpeace.
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.