BULGARIA s-a razgandit, NU mai SPRIJINA flota NATO din Marea Neagra, propusa de Romania

Desi initial s-a aratat in favoarea initiativei Romaniei de creare a unei flote militare NATO in Marea Neagra, Bulgaria a anuntat joi ca s-a razgandit : se opune acestei initiative. Si asta se intampla la doar o zi dupa vizita presedintelui Klaus Iohannis in tara vecina.

Se pare ca amenintarile Rusiei ar fi determinat schimbarea de la Sofia.
 
Boiko Borisov, premierul Bulgariei, a declarat joi ca atat el, cat si presedintele Rosen Plevneliev se opun initiativei Romaniei de creare a unei flote militare NATO in Marea Neagra.
 
„Nave NATO pot efectua patrule pe frontierele noastre doar in cazul unui aflux puternic de refugiati”, a declarat Borisov joi, citat de site-ul Novinite.com si preluat de Mediafax.
 
Pe 20 mai, ministrul bulgar de Externe, Daniel Mitov, anunta ca Bulgaria sustine suplimentarea capacitatilor NATO in Marea Neagra.
 
„Bulgaria poarta discutii cu Romania si Turcia. Se discuta despre suplimentarea capacitatilor militare in zona Marii Negre. Bulgaria va face tot posibilul pentru consolidarea capacitatilor militare in zona Marii Negre”, declara atunci Daniel Mitov la Bruxelles.
 
Miercuri, presedintele Klaus Iohannis afirma in Bulgaria ca initiativa locala in zona Marii Negre, la care ar fi urmat sa participe Romania, Bulgaria si Turcia, se va concretiza, insa important este sa fie obtinuta in scurt timp „umbrela NATO”.
 
La randul sau, presedintele bulgar, Rosen Plevneliev, afirma miercuri ca Bulgaria va sprijini si va contribui la aceasta initiativa, mentionand ca este in interesul strategic al tarii sale. 
 
„Ambele state sunt ingrijorate si impartasesc aceasta si problemele care rezulta din aceasta. Bulgaria nu numai in cuvinte, ci si in fapte, va sprijini orice efort pentru imbunatatirea securitatii in regiune. Este in interesul nostru strategic. Bulgaria va contribui la crearea acestei structuri NATO in Romania, precum se asteapta sa fie adoptata hotararea la Varsovia”, declara Plevneliev.
 
Insa amenintarea Rusiei se pare ca ar fi avut ecou la Sofia. 
 
O eventuala decizie a Aliantei Nord-Atlantice de suplimentare a capabilitatilor navale in Marea Neagra ar fi un factor „destabilizator”, a avertizat miercuri Andrei Kelin, un oficial din cadrul Ministerului rus de Externe, precizand ca Marea Neagra „nu apartine” si „nu are nicio legatura” cu NATO. 
 
„Daca se va lua decizia de creare a unei forte navale permanente, sigur ca acest lucru va fi un factor destabilizator; pentru ca nu este o mare a Aliantei Nord-Atlantice”, a spus, miercuri seara, Andrei Kelin, directorul Departamentului pentru Afaceri Europene din cadrul Ministerului rus de Externe.
 
„Marea Neagra nu are nicio legatura cu Alianta Nord-Atlantica. Nu cred ca o astfel de hotarare ar conduce la imbunatatirea relatiilor Rusia-NATO”, a avertizat Andrei Kelin, citat de agentiile de presa ruse.
 
O decizie privind initiativa Romaniei este asteptata la summitul NATO care se va desfasura in iulie in Polonia.
 
Conform Conventiei Montreux, tarile care nu au iesire la Marea Neagra nu pot mentine nave militare in aceasta zona mai mult de 21 de zile. Dintre statele membre NATO, Romania, Bulgaria si Turcia au iesiri la Marea Neagra.
 
Recent, Fortele aeriene ruse au efectuat in centrul Marii Negre un exercitiu care simula distrugerea unor nave militare americane ancorate in Portul Constanta, conform unor surse din cadrul serviciilor secrete ucrainene.
 
Rusia, care a anexat regiunea ucraineana Crimeea in anul 2014, are propria Flota militara in Marea Neagra, stationata in Sevastopol. 
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.